Stjärnan bakom förvandlingen

Han ligger bakom lagets förvandling

Lubos Bartecko är hjärnan bakom Luleås totala förändring.
HOCKEY

LULEÅ. Lubos Bartecko kom till ett lag som bara förlorade.

Efter hans intåg har allt vänt för Luleå.

Nu avslöjar han att han kan tänka sig att stanna i Luleå karriären ut.

–?Vi har pratat om det för jag och min familj trivs fantastiskt bra här, säger Luleåstjärnan.

Foto: Joakim Nordlund
FAMILJEN. Lubos, Natasha och deras barn trivs utmärkt i Luleå och flaggar för en fortsättning.

Med ett besvärat leende hävdar Lubos Bartecko att den så kallade Bartecko-effekten är något som tidningarna hittat på. Men här kommer fakta – svart på vitt.

Med honom i laget har Luleå tagit 28 poäng på 15 matcher.

På de tio matcher där han inte har spelat har Luleå tagit 7 poäng.

Då fattar ni själva.

Sporbladet träffade Lubos Bartecko för att få en bättre bild av den man som medförde att en hel landsända till sist började tro på slutspel också denna säsong. När han kom till Luleå fanns det inte mycket själförtroende kvar i laget. Hårda händer som höll i klubborna och unga spelare där ängsla präglade spelet.

–?Så blir det lätt när man kört fast, säger han.

”Visste att det fanns potential”

Lubos Bartecko försökte sedan att sätta ord på hur han ser på sin roll i det lag som genomgått en makalös förvandling sedan hans inträde.

–?Min roll är enkel. Jag måste vara där varje kväll och jag måste visa mig på isen – mina lagkamrater ska veta att jag finns där. Det jag menar är att man inte kan sjunka tillbaka och gömma sig. Nej, min roll är enkel. Jag ska vara ledare på bänken, i omklädningsrummet och vid sidan av banan.

Han betonar gång på gång att det inte bara handlar om att göra mål och slå passningar. Hans uppdrag är större än så.

–?Jag minns ju själv när jag var ung och kom till NHL och fick spela med killar som Pavol Dimitra och Chris Pronger. Jag minns att jag var imponerad av att se hur de var närvarande varje kväll och på vilket sätt de fick igång laget, säger han.

Han blir tyst ett tag innan han fortsätter:

–?I dag är jag en av de äldre och jag kan inte bara snacka utan jag måste vara ett exempel genom att visa – inte bara genom att prata.

Och han har verkligen visat vägen. Inför debuten mot Frölunda den 9 oktober anlände han och till och med de största optimisterna måste ha tvivlat när han innan matchen nämnde Luleå och slutspel i samma mening.

Sedan åkte han ut och gjorde fyra poäng i en match där Luleå körde över Frölunda med 8–2.

–?Jag vet att det kanske lät märkligt men jag har ju varit här och jag visste vilka killarna var så därför visste jag också vilken potential som fanns, säger han.

Efter det har Luleå gått som tåget och i kväll när laget möter Modo i Örnsköldsvik har Luleå gått från att vara ett strykgäng till ett av elitseriens hetaste lag.

Poäng i de åtta senaste matcherna är ett bevis på detta.

Det handlar om ömsesidig kärlek mellan Luleå och Bartecko. Han lyfter fram klubben där även barnen får plats. Och alla som någon gång varit in i Luleås omklädningsrum kan inte låta bli att lägga märke till alla småbarn som är där. Lubos och Natasha Bartecko har två barn och efter varje match finns de runt pappa.

–?Jag älskar den här atmosfären som är runt laget. Alla som finns med vet barnens namn och barnen tillåts också vara med som en naturlig del också i omklädningsrummet. Nej, Luleå har fattat en del där. Det skiljer sig mot alla andra platser jag spelat på.

Gillar Luleå

Han är inne på fjärde säsongen med Luleå Hockey och kontraktet med klubben går ut efter den här säsongen.

Nu avslöjar han att han trivs så bra att han kan tänka sig att stanna i Luleå flera år till.

–?Luleå känns som ett hem för mig och min familj. Luleå Hockey har gett mig mycket. Under en lång tid har jag tyckt om att träna och att komma till omklädningsrummet. När jag åker dit åker jag inte dit bara för att det är mitt jobb utan jag gör det för att jag tycker om det. Så jag tycker verkligen om att spela här. Det är inte ilska och sånt som driver mig utan det är positiva känslor.

Under lockoutsäsongen 2004 vann han den ryska ligan med Dynamo Moskva.

I dagsläget skulle han kunna tjäna avsevärt mycket mer om han valde KHL framför elitserien men Bartecko vet också vad insatsen är.

–?Du tjänar ganska bra pengar men jag offrar samtidigt mig själv och mitt dagliga umgänge med familjen för de pengarna. Där finns inget annat än hockey.

En fortsättning i Luleå?

–?Om vi kommer överens så skulle jag så gärna stanna och kanske till och med bli här karriären ut. För om du är nöjd, varför ska du åka någon annanstans och starta om på nytt.

Sedan glider samtalet in på gamle kedjekompisen Mikael Renbergs comebackplaner och det faktum att han nobbat Luleå.

–?Han kommer inte till Luleå? Det är synd. Om du har en kille som han i omklädningsrummet så gör det en enorm skillnad. Han är en mycket stor ledare. Jag var inte glad när vi förlorade honom men det var ju inte mycket jag kunde göra åt det. Jag spelade ju med honom och Tomas (Surovy) och vet att allt kommer så lätt när man spelar med honom. Han gör en bättre.

”Renberg är stor och stark”

Saknar du honom?

–?Oh, ja. Vi satt bredvid varandra

i omklädningsrummet och det är en riktigt bra kille. Jag saknar honom inte bara i laget utan också som en vän.

Sedan fortsätter Lubos Bartecko av bara farten:

–?Skulle vi få en kille som han i vår laguppställning nu, wow. Då hade vi blivit riktigt farliga. Riktigt farliga. Han är stor, stark, gör mål. Bara att ha en sån spelare i lagupp-ställningen gör att lag som kommer hit har större respekt och det gör att man redan där är ett steg före motståndaren.

FAKTA

LUBOS OM...

...d e höga kraven:

–?Jag har faktiskt börjat gilla att hela tiden spela under press. Vi har ofta varit i en sits där vi varit tvungna att ta poäng och jag har märkt att det sporrar och driver mig. Och på så sätt utvecklas jag också.

...Luleås unga spelare:

–?De är ett år äldre – och det märks ute på isen. De har mer rutin och också ett bättre självförtroende. Det är egentligen de unga spelarna som lyft laget.

...karriären:

–?Just nu känner jag mig i en strålande fysisk form. Får jag vara frisk skulle jag nog kunna hålla samma nivå fram till att jag är 37 eller 38 år.

...Luleås potential:

–?Vårt första mål är att ta oss till slutspelet. Och min känsla är att tar vi oss väl dit kommer vi att bli ett tufft lag att slå.

ARTIKELN HANDLAR OM