”Man blir förbannad”

Frölunda rasar mot bortdömt mål

HOCKEY

Luleå besegrade Frölunda med 2–1 på tisdagskvällen.

Efteråt sågade Ulf Dahlén den slovakiske domaren och ifrågasatte formerna för det internationella domarsamarbetet.

Orsaken var att två, enligt Dahlén, regelrätta Frölundamål inte blev godkända under matchen.

Foto: Canal Plus

– Patric Blomdahl gjorde mål i slutet av andra perioden, då han trycker in en retur. I tredje perioden viftar Magnus Kahnberg in pucken bakom Luleåmålvakten. I båda fallen hävdar slovaken att han blåst för blockering innan puckarna var i mål. Men det stämmer inte, säger Frölundatränaren.

Matchen dömdes av två huvuddomare, svensken Marcus Vinnerborg och slovaken Peter Loksik, som ett led i Sveriges internationella domarutbyte.

– Jag har aldrig haft synpunkter på domarna i elitserien, men det här utbytet måste diskuteras. Jag undrar om domarna kunde kommunicera med varann, säger Dahlén.

– Man blir förbannad såklart. Så här efteråt är det ett viktigt mål. Det kunde ha blivit 2–2 i stället för 2–2 till dem. Det känns tungt, säger Magnus Kahnberg till Canal plus.

Luleås tränare Roger Rönnberg instämmer i kritiken.

Rönnberg instämmer

– Jag håller med till fullo. Det här känns väldigt svajigt. Jag är säker på att Marcus skulle dömt den här matchen bättre själv, säger han.

När Patric Blomdahl sköt pucken i mål sade Frölundatränaren till Marcus Vinnerborg att han ville ha en videogranskning av situationen.

– Han framförde det till slovaken, men han stod fast vid att det var blåst när pucken gick i mål, så det blev ingen granskning, säger Ulf Dahlén.

Han anser att Hockeyligan och Svenska hockeyförbundet bör fundera på om Sverige ska hålla på utbilda utländska domare, när systemet riskerar att sänka elitserieklubbar med stort ekonomiskt ansvar.

För Luleå innebar segern över Frölunda att laget klättrade från åttonde till tredje plats i elitserietabellen, på samma poäng som tvåan Skellefteå men med sämre målskillnad.

Norrbottningarna har nu tagit poäng elva matcher i rad, en tangering av klubbens rekord.

Gigantisk press

Matchen var jämn och underhållande, med ett ledningsmål av Daniel Olofsson för Luleå i första perioden.

I andra flyttade Frölunda upp sitt spel, men efter en försvarsmiss kunde hemmalaget utöka ledningen till 2–0 genom Mats Lavander.

Resten av matchen satte Frölunda Luleå under gigantisk press. Skottstatistiken i slutrundan blev 3–15.

Men Frölunda hade inte marginalerna på sin sida, och tack vare storspel av Mattias Modig i Luleåkassen slutade matchen 2–1.

– Luleå gör en bra match, och spelar med stort självförtroende, säger Ulf Dahlén.

Per Vallgårda/TT