BILDBEVISET

Här blir Frölunda blåsta på poäng

Foto: Olle Wande
Här ligger pucken helt fri bakom Luleås målvakt Mattias Modig. Momentet senare slår Magnus Kahnberg in pucken – men målet blir bortblåst.
HOCKEY

LULEÅ. Frölunda förlorade mot Luleå.

Efter matchen tyckte Frölundatränaren Ulf Dahlén att utbytessystemet med utländska domare bör skrotas:

– I dag har vi två domare som knappt kan prata med varandra, säger han.

Ulf Dahlén sågade domaren – och systemet – efter matchen.

Nej, Frölundas spelare och ledare var inte glada efter förlusten i Luleå. Den som hamnade i skottgluggen var den slovakiske domaren Peter Loksic som dömde matchen tillsammans med Marcus Vinnerborg.

Frölundatränaren Ulf Dahlén var samlad men mycket bestämd när han efter matchen i Coop Arena la fram sin synpunkt på domarutbytet

”Helt ofattbart”

– Jag har inte en enda gång haft en enda synpunkt på en domarinsats. Jag tycker att svenska domare har ett bra program där de lär sig. Men för mig är det helt ofattbart när man plockar in utbytessystemet med utländska domare.

– Fyrdomarsystemet är ett samspel mellan fyra domare och det är väldigt svårt när de inte ens kan kommunicera med varandra, säger han.

Just svårigheten att prata med spelarna väckte irritation.

Magnus Kahnberg hade inne en kvitteringspuck – men då hade Loksic redan blåst för blockering trots att pucken aldrig var blockerad.

Bilderna ger Kahnberg rätt för de visar tydligt att pucken aldrig är blockerad.

– Fan, det är ju det solklaraste målet i år, det är ju inget snack. Oscar skjuter ett backskott och det blir en retur och jag slår in den. Det går fan inte en sekund innan han blåser och så säger han att det gått tre sekunder, säger Kahnberg.

Gick det att kommunicera med den slovakiske domaren?

– Nä, utan han sa bara att ”jag måste blåsa när det har gått tre sekunder”.

Luleå höll med

Även Patric Blomdahl hade en puck i mål men även det dömdes bort.

Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian var allt annat än glad:

– Två korrekta mål bortdömda på en period måste vara rekord trots fyra domare på isen. Men det vi håller på med är väl utveckling till något högre i systemet. Tror inte NHL hade tillåtit pajasutbildning på sina matcher, säger Ahdrian.

Och även Luleåtränaren Roger Rönnberg ifrågasatte utbytessystemet:

– Jag stödjer det Uffe säger till fullo. Ska vi ha ett utbytessystem så måste det fungera. Det här känns väldigt svajigt och det känns som att den här matchen hade nog Marcus (Vinnerborg) gjort bättre själv. Vi har en bra domarstandard och vi är nöjda med de domare vi har, säger han.

Sedan fortsatte Mats Ahdrian:

– Dessutom visar detta att det ej självklart blir bättre med fyra domare när den fjärde är ännu sämre än dom vi har.

FAKTA

Så har det låtit tidigare:

”Det kostar runt fyra-fem miljoner kronor extra per säsong att ha ytterligare en huvuddomare på isen. Men vi anser att det är en väl genomtänkt investering.”

– Hockeyligans vd Peter Gudmundson.

”Vi ser ju positivt på att förändringen sker. /.../ När vi nu får besök av utländska domare under november och december kommer vi också att använda oss av fyr-domarsystemet”

– Hockeyligans sportchef Tommy Töpel.

”Ska vi hänga med i utvecklingen är det här nästa steg”,

– Domarbasen Peter Andersson

”Fyra domare är ett verktyg att hålla borta spelförstörande moment”

– Hockeyligans vd Peter Gudmundsson