Ros: Högre löner nu – annars drar våra profiler österut

HOCKEY

Elitserien måste se upp.

Nu måste spelarlönerna öka rejält annars flyr spelarna till Ryssland.

Jag vet att vi tvingas se dubbelt så många elitserieprofiler i KHL nästa säsong jämfört med i år.

Rekordmånga elitseriespelare har utgående kontrakt den här våren.

Det beror på att allt fler elitseriespelare väljer att skriva ettårskontrakt för att inte låsa upp sig. De vet att de alltid får jobb och att flerårskontrakt kan sabba drömmen om att spela i NHL eller att tjäna snabba pengar i KHL.

Hot från väst – och öst

Just nu är det en dubbel negativ effekt i elitserien.

De unga som Jacob Markström, Jacob Josefson, Erik Karlsson, Dick Axelsson, Mattias Tedenby, Victor Hedman och exempelvis Andreas Engqvist spelar i NHL inom ett eller flera år.

De mellan 25 år till 35 år, som spelat några år i elitserien, varit med i Tre Kronor och kanske bränt sig i Nordamerika är högaktuella för KHL. Speciellt de som inte har kontrakt och inte behöver lösas från något elitseriekontrakt, som var fallet med Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl.

Tidigare behövde vi bara vara oroliga för en flykt till Nordamerika.

Nu är det hot från både väst och öst.

Det som lockar med KHL är givetvis pengarna. En spelare som Daniel Widing kan få fyra till sju miljoner kronor för en säsong. Och det är skattade pengar rakt in på Widings bankbok. I Sverige kan han maximalt få 2,5 miljoner kronor, före skatt, för en säsong. När staten fått sitt har han hälften kvar – ungefär.

Tjänar fyra gånger mer

På en säsong i Ryssland tjänar alltså Widing mer än han gör på fyra elitseriesäsonger. Och han får pengarna direkt. I elitserien pensionssparar spelarna och det innebär att de inte har tillgång till pengarna förrän när karriären är slut. Givetvis grymt irriterande för de som jagar nytt hus, travhäst, rolex-klocka, en ny bil eller något annat ekonomiskt ansträngande.

Ska elitserien lyckas stoppa flykten måste spelarlönerna bli större, klubbarna måste kunna klara av att betala Jan Hlavac-löner till fem–sex spelare per lag. Annars drar de till Ryssland.

Brynäs och SAIK får andrasorteringen

Hockeyligan gör just nu en utvärdering av elitserien. Det är Nordic Trophy-lagen som håller i taktpinnen och jag är övertygad om att de kommer komma fram till att en internationell liga är bäst för att kunna öka spelarlönerna. Samtliga elitserielag är nog välkomna att hänga på en ny nordisk liga eller en baltisk liga, men lag som Brynäs och Skellefteå, exempelvis, kommer avböja.

De vill hellre möta Björklöven och Leksand i en nationell liga.

Men då kommer de aldrig att kunna konkurrera om storspelarna utan för andrahands-sorteringen.

I kväll är Andreas Jämtin tillbaka i Jönköping.

Det är sådana matcher med extra krydda som gör elitserie-lunken intressant.