Hlavac hjälte i tungviktsmötet

Linköping vann SM-finalreprisen med 6–5: ”En galen match”

Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX
HOCKEY

Linköping besegrade HV71 med 6–5 i prestigemötet i Jönköping.

Matchhjälte: Tremålsskytten Jan Hlavac.

– En galen match, säger Hlavac om målfesten.

Kris Beech gav HV ledningen med ett rappt skott i krysset.

Men Linköping vände till 3–1 innan första perioden var över. Joakim Eriksson direktsköt in 1–1 i power play, Jan Hlavac snirklade in 2–1 och Patrik Zackrisson satte 3–1 efter att Mikael ”Musse” Håkanson jobbat fram pucken ur sarghörnet.

”Vi har varit en katastrof”

HV kändes på gång när Per Gustafssons fladderskott letade sig i nät, men Linköping återtog snabbt kommandot när Jan Hlavac snirklade in ett till mål och Teemu Aalto pricksköt 5–2 mellan benen på Andreas Andersson.

David Petrasek reducerade visserligen innan andra perioden var över, men HV-veteranen Per Gustafsson var vansinnig när han intervjuades av ppv inför tredje perioden:

– Det är bedrövligt, jag vet inte vad vi håller på med. Jag är så arg nu så jag vet inte. Sämre kan det inte bli. Vi har varit en katastrof.

”Publiken måste ha älskat det”

HV och Gustafsson fick en kanonstart på slutakten när Johan Davidsson styrde in 4–5 på Jukka Voutilainens passning.

Men Linköping replikerade snabbt med att kontrade in 6–4. Jaroslav Hlinka spelade fram radarpartnern Jan Hlavac som satte sitt tredje mål för kvällen.

Med två och en halv minut kvar reducerade Martin Thörnberg ytterligare en gång. Men Linköping höll undan och vann med 6–5.

– Publiken måste ha älskat det. Jag gillar att spela mot HV för de gillar att spela hockey och spelet böljar fram och tillbaka. Det var en bra match, säger Jan Hlavac till ppv.

– Det var helt klart en av mina bättre matcher för Linköping, tre mål på fem lägen får jag vara mycket nöjd med, säger Hlavac till TT