Publiken gick hem av rädsla

”Det är skandal”

Foto: Bildbyrån
Linköpings fans ställde till med skandalscener innan matchen mot Rögle.
HOCKEY

ÄNGELHOLM. En garanti från Linköpings HC att en grupp fans skulle sköta sig.

Det låg bakom skandalscenerna i Lindab Arena.

– Det är skandal. Linköping är skyldiga oss en rejäl jäkla ursäkt, säger Rögles säkerhetschef Arne Henriksson.

Tidigare i veckan upptäckte Rögle att 50 sittplatsbiljetter till gårdagens match köpts via webben, av personer från Linköping.

– Eftersom vi kunde se vilka personerna var makulerades biljetterna helt enligt reglerna och pengarna återbetalades till köparna, säger Arne Henriksson.

Planerat

Från Linköping kom då en förfrågan. LHC erbjöd sig att välja ut 50 supportrar som man ansåg som garanterat ofarliga – och som hade biljett på ståplats för bortalag – som i stället skulle få sittplatsbiljetter precis bredvid bortasektionen.

– När de kom hit var de allt annat än granna, det var berusade och aggressiva, säger Henriksson.

Med kvarten kvar till nedsläpp detonerades tre smällare med kort mellanrum inne på LHC-sektionen. Polisen ville då utrymma bortasektionen och matchstart blev till slut 35 minuter försenad. På grund av risk för ökade oroligheter valde dock polisen att inte evakuera bortaklacken.

I första periodpausen uppstod sedan tumult då ett antal personer från LHC-sektion döljde sina ansikten med tröjor och attackerade de polisen.

Inte första gången

Efter att fler poliser slutit till slogs angreppet snabbt tillbaka.

Trots att det inte är första gången LHC-fans varit inblandade i oroligheter valde klubbledningen i går att ligga lågt.

– Jag har inte varit i Ängelholm och känner inte helt till vad som har hänt. Vi väntar med att säga något, säger LHC:s ordförande Christer Mård.

– Det är en sorglig dag för ishockeyn. Stora delar av den hockeyälskande publiken gick hem redan i första perioden av ren rädsla. Det ska inte få hända, säger Arne Henriksson.

FAKTA

Skandalen i detalj

Sedan flera år tillbaka finns en konflikt mellan LHC- och Röglefans. När ett 50-tal sittplatsbiljetter i veckan köptes via webben från Linköping återkallades köpet av Rögle och biljetterna makulerades. LHC erbjöds sig då att välja ut 50 personer som redan hade biljetter på LHC:s ståplatssektion och placera dem på sittplats precis bredvid bortasektionen i utbyte mot att personerna vars biljetter makulerats fick plats på LHC:s ståplats.

De personer LHC garanterat som säkra var delaktiga i oroligheter redan före matchen och var berusade och beskrevs som aggressiva av säkerhetspersonalen. När tre smällare detonerade strax före start och beskedet om att matchstart sköts upp till arrangörerna kunde garantera att hallen var tom från pyroteknik jublade stora delar av LHC-fansen. Så väl på stå- som sittplats.

Då polisen konstaterat att det inte fanns fler smällare kunde man inte garantera säkerheten.