Stjärnmålvaktens strålande avsked

Nu får Brynäs klara sig utan Markström

HOCKEY

Gävle. Med Jacob Markström i mål vinner Brynäs varannan match. Med Anders Lindbäck var fjärde visar Sportbladets uträkning.

Nu får Brynäs klaras sig sex matcher utan stjärnmålvakten när han spelar JVM.

– Är Sverige inget att spela för flyger vi hem honom, säger Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

Foto: Rickard Nilsson
Jacob Markström motar en puck – något han gjort med stor framgång hela den här elitseriesäsongen.

Jacob Markström, 18, har under hösten visat att han är en av Sveriges bästa målvakter. Ett superlöfte som är Brynäs mest värdefulla spelare. Jacob Markström har varit startmålvakt i 25 matcher. Av dem har Brynäs vunnit 13, spelat 5 oavgjorda och förlorat 7. Totalt 42 poäng vilket ger 1,68 i genomsnitt.

Förberedda

Anders Lindbäck har startat i åtta matcher: Två vinster, fem förluster och en oavgjord. Sju poäng totalt och ett snitt på 0,87 per match.

– Visst hade vi hellre haft Markström hemma i Brynäs, men vi har varit förberedda på avbräcket hela säsongen och vi tror på Anders Lindbäck, säger Niklas Czarnecki.

Jacob Markström gjorde åter en mycket bra match och ligger tvåa i målvaktsligan när elitserien tar juluppehåll med en räddningsprocent på 92,58. Bara Färjestads Jonas Gustavsson (93,05) ligger före. Men tonåringen Markström ligger före etablerade namn som Johan Holmqvist, Stefan Liv och Daniel Henriksson.

– Jag är inte ett dugg orolig för hur det ska gå för Brynäs när jag är borta. Det är tråkigt att lämna laget, men samtidigt stort för mig att få spela JVM i Kanada, säger Jacob Markström.

Vilka råd vill du ge Anders Lindbäck?

– Inga alls. Han ska spela precis som han brukar göra.

Specialträning

Anders Lindbäck, 20, kommer att få specialträning av målvaktstränaren Pecka Alcén under uppehållet. Och den nya medicinen Lindbäck får för sin reumatism (Stills sjukdom) har fungerat väldigt bra.

– Jag vet att det är ett stort tomrum att fylla efter Markström. Men jag tänker ta chansen nu när jag får den och jag ska försöka snuva Markström på förstaspaden när han är borta, säger Anders Lindbäck.