Luleå ny tvåa i rekordjämn tabell

LHC föll igen

Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
HOCKEY

När elitserien tar uppehåll finns ett tydligt bevis på att den är rekordjämn.

I toppen ligger tre lag på 54 poäng efter Luleås 6–3-seger mot Linköping i dag.

– Det känns otroligt kul, säger Luleås Robin Linqvist till PPV om andraplatsen.

Effektiva Luleå vann till slut ganska så komfortbabelt mot ett Linköping som säkerligen inte har något emot att julvilan kommer när den nu kommer. Laget som ett tag var överlägsna serieledare är nu "bara" trea i tabellen och har bara tagit en poäng på de tre senaste matcherna.

– När vi ska jaga på så ser det ut som om det har sett ut de senaste matcherna och så blottar vi oss. Till att börja med måste vi göra som vi gör på bortaplan. Vara mer noggranna så att vi inte hamnar i underläge, säger Joakim Eriksson till PPV.

Fyran en poäng efter

Men bara trea är en sanning med viss modifikation. Den rekordjämna elitserien blev nämligen i och med dagens resultat ännu jämnare. Skellefteå, Luleå och Linköping har nu alla tre 54 poäng. De är därmed en poäng bättre än fyran Färjestad och två bättre än femman Frölunda. Så fortsätter det i stort sett genom hela serien. Det skiljer 15 poäng mellan topptrion och bottenduon, Södertälje och Djurgården.

Matchen blev en uppvisning i effektivitet från gästerna. Luleå förlorade skottstatistiken med 17–6 i första perioden, men ledde ändå med 1–0 efter mål av Kristoffer Berglund.

– Den hoppade ut där i slottet så var det bara att försöka sikta högt. säger Berglund till PPV om sin fullträff.

Missade straff

Linköping styrde spelet, men fick inte in pucken i mål. Som om inte det var nog missade Patrik Zackrisson en straff, eller rättare sagt så räddade Mattias Modig.

– Jag försökte väl leta luckor. Jag satte upp pucken högt, men han var med. Jag fick den inte riktigt där jag ville ha den. Patrik Zackrisson till PPV.

I den andra perioden fortsatte utvecklingen även om Luleå jämnade ut spelet något så var det LHC som styrde mycket av spelet, men efter mål av Johan Harju och Linus Omark var Luleå i ledningen med 3–1 efter två perioder. Omarks mål var oerhört vackert.

– Ja, det var fin pass av Harju så jag fick öppet mål. Både Johan och Mats är lätta att spela med så hela femman fungerar bra, säger Linus Omark till PPV.

Luleå ny tvåa

Luleå gick ifrån till 5–1 i den tredje perioden. Robin Lindqvist kontrade in det sista målet sedan han kommit fri direkt från utvisningsbåset.

– Jag satt faktiskt och tänkte vad ska jag göra om jag kommer fri. Men det är slumpen. Jag har lite flyt där. Jag trodde att han hade den faktiskt, säger Lindqvist.

Målet var avgörande. Därefter orkade aldrig LHC resa sig och Luleå kunde ta sin femte seger på bortaplan och kliva upp som ny tvåa i den rekordjämna tabellen.

– Det känns otroligt kul, säger Robin Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM