Tre domare i slutspelet

Nya domarsystemet skrotas: ”Blir bara en huvuddomare”

HOCKEY

Glöm fyra domare i SM-slutspelet.

Hockeyligan väljer att genomföra slutspelet med bara en huvuddomare.

– Och det finns absolut inga garantier för att det blir till nästa säsong heller, säger Hockeyligans ordförande Anders Hedin.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
ENSAM Morgan Johansson kommer även i fortsättningen att få fixa jobbet som huvuddomare på egen hand.

Sportbladet berättade i början av november att Hockeyligan beslutat att fyradomarsystem ska införas i elitserien. Antingen till slutspelet i vår eller senast till seriestarten nästa säsong.

– Det kostar runt fyra–fem miljoner kronor extra per säsong att ha ytterligare en huvuddomare på isen. Men vi anser att det är en väl genomtänkt investering, sa Hockeyligans vd Peter Gudmundsson då.

Bara en månad senare är tongångarna helt annorlunda.

Sportbladet kan avslöja att alternativet att införa två huvuddomare till slutspelet definitivt är förpassat till sophögen.

– Stämmer. Det blir bara en huvuddomare i slutspelet, säger Hockeyligans sportchef Tommy Töpel.

Tre eller fyra domare var uppe på Hockeyligans styrelsemöte i slutet av november och efter ett klubbdirektörsmöte i tisdags bestämdes att frågan skulle bordläggas.

Stor besvikelse

Elitserien blir därmed det enda liga bland de etablerade hockeynationerna i Europa som inte kommer att ha två huvuddomare i slutspelet.

Till och med Danmark planerar att genomföra sitt slutspel med fyrdomarssystem.

Och från domarhåll är besvikelsen stor.

– Vi hade hoppats på att det skulle bli fyra domare redan till slutspelet. Det underlättar vårt arbete betydligt, men framför allt leder det till bättre och renare ishockey, säger domarchefen Lars-Johan Ryhed.

– Men om nu Hockeyligan har tagit det här beslutet får vi bara rätta oss efter det.

”Ett besvärligt år”

I dagsläget är det dessutom högst osäkert när och om fyrdomarssystemet kommer att genomföras i elitserien.

– Det finns absolut inga garantier för att det blir till nästa säsong. Vi måste reda ut begreppen och komma fram till ett beslut, säger Hockeyligans ordförande Anders Hedin.

Orsaken till osäkerheten stavas pengar.

– Vi håller på med en budgetprocess inför nästa år, och ekonomiskt står klubbarna inför ett besvärligt år, säger Hedin.

FAKTA

Vad tycker du om Hockeyligans beslut att köra med tre domare i slutspelet?

Hans Särkijärvi, Skellefeå:

– Jag tillhör den gamla skolan och tycker det ska vara lika många domare i serien som i slutspelet. Ska vi ha fyradomarssystem ska vi ha det fullt ut under hela säsongen, men jag är nog ganska ensam om det.

Jan Sandström, Luleå:

– Självklart hade det varit bättre med två huvuddomare, det tror jag i stort sett alla spelare tycker. Men om det nu inte blir så är det väl bara att gilla läget.

Mathias Tjärnqvist, Rögle:

– Det är synd. Jag tycker det är klockrent med två huvuddomare som jobbar tillsammans. Men det ska vara två svenska domare. Försöket med en svensk och en utländsk domare var inte så lyckat.

Karl Fabricius, Frölunda:

– I ett slutspel hade det varit bättre med fyra domare. Fyra ögon ser mer än två och ett fungerande fyrdomarssystem är det bästa. Jag tycker det är lite lustigt att det inte införts fullt ut tidigare.

Jörgen Jönsson, Färjestad:

– Synd och dumt. Jag tror det hade varit bra. Precis som på oss spelare blir kraven hela tiden högre på domarna och det skulle underlätta för dem med fyradomarssystem.