”Ovänner för livet”

Loob om det stora hockeybråket

Håkan Loob.
HOCKEY

Färjestads klubbdirektör Håkan Loob är inte förvånad över att ryska KHL hotar att förbjuda sina spelare att

vara med i Euro Hockey Tour i framtiden.

Han vill själv skrota turneringen.

– Låt landslagen mötas i en enda stor turnering under jul- och nyår istället. Annars kommer den här konflikten att växa. Det enda vi är överens om i dag är att vi inte är överens, säger Loob.

Håkan Loob är själv uppväxt i ett hockey-Sverige där största drömmen var att spela i Tre Kronor.

Efter en lång karriär ingår han i den exklusiva klubb spelare som vunnit både VM, OS och Stanley Cup.

Tappat i betydelse

Men samtidigt har han varit med under den process där landslaget tappat i betydelse och där det inhemska ligaspelet vuxit sig allt starkare.

– Det är bara att titta på omsättningen. Elitserielagen omsätter 1,3 miljarder kronor i dag. Förbundet 100 miljoner, säger han.

– Det betyder inte att jag är emot att våra spelare är med i Tre Kronor. Men jag tror det handlar om att spela färre men viktigare landskamper under säsongen. Det är ändå VM och OS som är de stora turneringarna.

– Det är bara att titta på NHL, den bäst fungerande liga som finns och hur de byggt upp sin verksamhet. De ser till sitt i första hand och ställer bara upp med spelare om det är VM, OS eller World Cup. Det kommer att gå åt samma håll i Europa.

Men hur ska den här konflikten kunna lösas?

– Titta på fotbollen som spelar färre men viktigare landskamper. Hockeyn måste gå åt det hållet. Det finns fler möjligheter. Tre Kronor kan spela ett antal fristående träningsmatcher, eller så kan man göra en enda lång jul- och nyårsturneringen som Spengler Cup i schweiziska Davos är för klubblag. Varför inte göra om den turneringen och spela med landslag på neutral mark i Schweiz?

JVM drabbar många hårt

Ett uppehåll under jul- och nyår är också många elitserieklubbar intresserade av, eftersom JVM avgörs samma period.

Nu spelas sex omgångar under JVM-perioden vilket drabbat några elitserielag extra hårt.

Brynäs har sin förstemålvakt Jacob Markström i Kanada, Modo blir av med en av sina bästa backar i Victor Hedman och Skellefteå får spela utan både Tim Erixon och David Rundblad.

– Vi har diskuterat det här så länge nu att det är dags för alla att börja dra åt samma håll. Vad är bäst för svensk hockey? Jag sitter inte på någon universallösning, men tycker samtidigt att alla är intilligenta nog att inse att det handlar om att ge och ta. Om man bara tar kommer vi aldrig fram till en lösning.

Det som retat elitserieklubbarna är att Svenska Hockeyförbundet nyligen var med och klubbade igenom ett beslut att fortsätta med Euro Hockey Tour till och med 2011.

Mot ligornas vilja

Det var ett beslut som togs mot ligornas vilja i samtliga deltagande länder.

– Vi måste dra åt samma håll för hockeyns bästa. Det handlar om att ge och ta. Men om man bara tar kommer vi att bli ovänner för livet, säger Loob.

– Och det är inte bra för någon.

Till sist, vad säger du om Sveriges sistaplats i Moskva?

– Jag tycker inte det är något att bli upprörd över. Det går i vågor. Vi är ett land på nio miljoner och kan inte begära att vi ska dominera år efter år. Att ryssarna är bra nu beror på att de har en stomme på fyra, fem spelare som normalt sett hade spelat i NHL. Ta hem fyra, fem av våra bästa spelare från NHL, så hade Sverige varit med där. Det är inte konstigare än så. Allt går i vågor och vi får vara glada om vi har perioder då vi är i topp.

ARTIKELN HANDLAR OM