Mikael Renberg redo för comeback

”Jag har kört hårt”

Foto: Alf Lindbergh
HOCKEY

Elitserien startar om i morgon.

För en man startar karriären om.

Mikael Renberg är redo för sin comeback.

– Det blir att börja lite försiktigt, säger Skellefteå AIK-stjärnan till Norran.

Han avslutade en framgångsrik karriär i våras. Trodde han. Suget efter hockeyn blev dock för stort och efter att ha tränat med division 1-laget Piteå en tid skrev han på för Skellefteå AIK den 28 november. En månad senar är det dags för Mikael Renberg att börja spela i elitserien igen.

– Jag har kört väldigt hårt. Det har blivit 19-20 ispass sedan dess. Jag har även kört både styrke och mycket cykel, så jag har varit nere i källarn ett tag och riktigt sliten, säger han till Norran.

Leder serien

Skellefteå har haft en strålande höstsäsong och leder elitserien när den nu startar om efter landslagsuppehållet. Det är med andra ord inte bara för Renberg att glida in och ta plats i laget. Det är osäkert vilken kedja han får spela i på annandagen. Frågan är också hur mycket han kommer att spela.

– Jag vet inte, men det är nog en bit kvar innan jag kan spela 15-20 minuter per match som jag brukar göra. Jag behöver växa in i det, säger han.

Timrå väntar

Det är upp till tränaren Hans Särkijärvi att hitta en roll till Mikael Renberg. Till att börja med mot Timrå under fredagen.

– Vi har inte bestämt någon ännu, utan vi gör det under morgondagen efter den träningen, säger han till tidningen.

FAKTA

Mikael Renberg

Född: 5 maj 1972, i Piteå.

Längd 189 centimeter, vikt 99 kilo, klubbfattning vänster.

Elitseriesäsonger: Nio i Luleå, en i Skellefteå.

Elitseriedebut: I december 1989 för Luleå.

Elitseriefacit: Har på 362 elitseriematcher gjort 292 poäng (133 mål, 159 assists).

NHL-karriären: Spelade tio säsonger i NHL, debut 1993 för Philadephia Flyers. Övriga NHL-klubbar, Tampa Bay, Phoenix Coyotes, Toronto Maple Leafs. Under totalt 661 NHL-matcher gjorde Renberg 464 poäng (190 mål, 274 assists).

Landslagsuppdrag: 82 A-landskamper, 39 juniorlandskamper. Har deltagit i två OS-turneringar och fyra VM-turneringar. Vann VM-guld 1998.