”Vi har längtat efter den här segern”

Komfortabel seger för Linköping mot Brynäs

Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
LHC:s Niklas Persson jublar.
HOCKEY

LINKÖPING. Bara en poäng och 10–22 i målskillnad under de fem senaste hemmamatcherna för Linköping.

Men mot Brynäs på annandagen kom första hemmasegern sedan den 17 november.

Med ett mål och två assist låg Niklas Persson bakom 5–3 inför 8 500 åskådare.

– Vi har längtat efter den här segern, säger Persson.

Guldtippade LHC har toppat elitserien större delen av hösten – främst tack vare sitt spel på bortaplan, där klubben varit överlägset bäst.

På hemmais är östgötarna dock näst sämst, inte minst efter sviten med bara en poäng på fem matcher innan juluppehållet.

– Trots att vi verkligen inte bjudit upp har publiken ändå kommit och stöttat oss. Därför kändes det ruggigt skönt att vinna på det här sättet inför fullsatta läktare, säger Niklas Persson efter fredagens match.

Den 29-årige forwarden var bäst på isen när Linköping stundtals spelade ut Brynäs och hakade på Luleå i delad tabelltopp.

– Eftersom vi hela tiden varit i täten av serien visste jag ärligt talat inte att sviten var så bedrövlig på hemmaplan. Däremot visste jag förstås att vi spelat jäkligt illa hemma och det har vi lagt mycket fokus på att rätta till, säger Persson.

Snabb vändning

Både defensiven och agerandet i box play var klasser stabilare än på sistone, även om det garanterat finns mer att ta av.

– Vi var aggressiva vid rätt tillfällen och bjöd inte motståndarna på så mycket. För egen del fick det mig i alla fall inte att fundera en massa när Brynäs tog ledningen direkt. Jag tycker att vi tog tag i taktpinnen efteråt och kontrollerade händelserna.

Duktige tvåmålsskyttens Daniel Hermanssons ledningspuck förvandlade LHC till 2–1 på mindre än en minut.

Niklas Persson tryckte in viktiga 2–1 och assisterade sedan till både 3–1 och 5–1.

Därmed är han uppe på totalt 25 poäng den här säsongen, 13 mål och 12 assist.

– Det har varit en helt okej säsong för min del, men precis som resten av laget sparar jag det allra bästa till sist. Jag både tror och hoppas att våren kan bli riktigt rolig, säger Persson.

– Otroligt skönt att vinna hemma igen, det betyder mycket för fortsättningen, säger tränaren Slavomir Lener.

”Får inte falla så lågt”

Tjeckerna Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac snurrade rejält i anfallszonen och svarade för varsitt mål, medan Teemu Aalto levererade tre assists.

Efter Pekka Saravos 5–1 i början av den sista perioden verkade de tre poängen säkrade. Men när LHC slog av på takten hämtade gästerna upp till 5–3.

– Starkt att komma tillbaka efter andra perioden, men så lågt som vi föll då får vi inte göra, säger Brynästränaren Niklas Czarnecki.

Brynäs har bara plockat två poäng de fem senaste omgångarna och är kvar på sjunde plats i tabellen.