Abrahamsson: Nummer 19 gjorde mig lite besviken

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Bättre eller sämre med Renberg?

Frågan på allas läppar två dagar efter jul.

Mitt tråkiga svar: Skellefteå blir nog varken bättre eller sämre med nummer 19 i laget.

Säsongens tyngsta återkomst i elitserien är avklarad.

Det var ingen direkt undanskymd comeback i en fjärdekedja i en bortamatch mot typ Södertälje. Det var pukor, trumpeter och ut som sista spelare på lineupen inför ett fullsatt Skellefteå Kraft Arena.

Mikael Renberg valde definitivt inte den enkla vägen och det hedrar honom. För mitt i elitserienlunken behövs verkligen spektakulära och oväntade saker.

Men vilka svar fick vi?

Vilka svar kan man egentligen få av en 36-årig spelare som gör sin första match på nio månader?

Försökte ställa in förväntningarna

På väg till Skellefteå hade jag försökt ställa in förväntningsbarometern på rätt nivå. Vet inte om det lyckades, men jag blev i alla fall lite besviken.

Jag hade inte räknat med att Skellefteås nummer 19 skulle gå ut på isen och dominera, möjligtvis hoppats men det är en helt annan sak.

Men jag hade förväntat mig att nummer 19 skulle vara lite rappare, lite pucksäkrare, lite bättre orienterad på isen, lite mer delaktig i lagets offensiva spel eller i spelet över huvud taget.

Medan lagkompisarna och tränaren Hans Särkijärvi sa saker som ”lite bättre än förväntat” var Renberg själv befriande ärlig när han analyserade sin egen insats:

– Jag kom för ofta på mellanhand och för ofta i tidsnöd. Jag visste att det skulle bli svårt, men hade hoppats kunna prestera bättre direkt. 

Svårt att hänga med i tempot

Själv såg jag Renberg vid ett tiotal matcher förra säsongen, och känslan var redan då att han stundtals hade svårt att hänga med i tempot. Delvis på grund av ett par ömmande ljumskar var han definitivt ingen dominerande spelare i de matcherna.

Jag tror inte han blir det under 2009 heller.

Eller som Timråtränaren Challe Berglund sa:

– Skellefteå kommer nog att få större nytta av Renberg i omklädningsrummet än på isen.

Riskerar då Skellefteå att bli ett sämre lag med Renberg i truppen?

Ni vet snacket om en fungerande laghierarki som riskerar att rubbas. En missnöjd stjärna som låter sin frustration gå ut över laget. 

Knappast.

Visst ställer Renberg ruskigt höga krav på sig själv och sin omgivning. Men att han skulle låta sitt eget ego bli större än laget tror jag inte en sekund på.

FAKTA

hockey