Knäckt – av kramp

Holmqvist tvingades bryta – för låg salthalt

Foto: Foto: BILDBYRÅN
INGEN KYLEFFEKT Salthalten blev för låg för Johan Holmqvist. I och med det så stannade all värme i kläderna och han fick ingen kyleffekt när han svettades.
HOCKEY

GÖTEBORG. Trots att han drack massor av vatten fick Frölundas stjärnmålvakt Johan Holmqvist svår kramp i tredje perioden.

En timme efter matchens slut var han fortfarande så medtagen att han låg ner och fick sockervatten med salt för att återhämta sig.

– Han får kramp så fort han rör sig, säger läkaren Fredrik Bergström.

Ett fullsatt Scandinavium är Sveriges varmaste arena att spela i, det har många målvakter fått erfara.

Så sent som för ett par veckor sedan tvingades Brynäs unga löfte Anders Lindbäck bryta med kramp i höfter och lår. I går var det hemmamålvakten Johan Holmqvist som fick kasta in handduken.

”Vatten är förrädiskt”

– Vatten är förrädiskt att dricka och med facit i hand skulle han kanske ha fått en annan drickablandning, säger Bergström.

I och med att han svettades så kopiöst utan att få i sig salt via vätskan blev salthalten för låg i förhållande till hur mycket vatten han satte i sig.

Då blir det bara värre ju mer vatten man dricker.

– All värme stannar kvar

i skydden och kläderna och du får aldrig den där kyleffekten som svettningen normalt ger, förklarar Bergström.

Orkade inte prata

Efter matchen var Holmqvist så medtagen att han låg på en behandlingsbänk långt efter att alla andra spelare lämnat Frölundas omklädningsrum.

Han var rejält trött och orkade enligt läkarna inte prata med media.

– Han kommer att vara okej i morgon även om kroppen naturligtvis påverkas. Vi får se om han kan spela i övermorgon (läs i morgon), säger Bergström.

Trots att Holmqvist fick lämna isen höll Frölunda undan och lyckades vinna med 3–2 efter förlängning.

FAKTA

MÅLVAKTER SOM DÄCKATS AV VATTEN- ELLER SALTBRIST

Anders Lindbäck, Brynäs

Datum: 8 december. Plats: Scandinavium. Kommentar: Tvingades lämna isen i början av tredje perioden med svår kramp i höften och båda låren.

Gustaf Wesslau, Djurgården

Datum: 25 september. Plats: Hovet. Kommentar: Drabbades av muskelkramp och illamående efter två perioder i mötet med Färjestad. Fick dropp efter matchen.

Michael Zajkowski, Modo

Datum: 27 januari 2006. Plats: Scandinavium. Kommentar: Fick kramp i båda benen och kräktes i sin egen målbur i mötet med Frölunda. Mådde illa efter matchen.