Martin Thörnberg tremålsskytt mot Brynäs

Fjärde raka segern för HV 71

Foto: PERNILLA WAHLMAN
Martin Thörnberg (th) slår in pucken i öppet mål.
HOCKEY

HV71 hittat guldformen igen.

Söndagens seger borta mot Brynäs var lagets fjärde raka.

– Nu jobbar vi stenhårt för varandra, strålade Martin Thörnberg som med sina tre mål blev stor matchvinnare i 6–4-segern.

Formstarka HV71 fick en drömstart i bortamatchen mot Brynäs. 0–1 kom redan efter drygt tre minuter efter att Daniel Grillfors i ett två-mot-ett-läge valde att skjuta själv. Tvåan lät inte vänta på sig och denna gång var det Thörnbergs tur att näta.

– Jag fick ju helt öppet mål. Davidsson la en riktig macka, det var bara att hålla klubban i isen, sade HV-forwarden.

I anfallet därefter var man också ett hårsmån från ett 3–0-mål efter en farlig styrning. Det fick Gävlepubliken, kryddat med en svagt fem-mot-tre-överläge, att bua ut sina hemmaspelare. Om det hade någon effekt skall låtas vara osagt, men samtidigt som pessimismen frodades på läktarna hämtade hemmalaget i kapp till 2–2 – på endast en minut.

”Tappar stabilitet”

Rättvist? Nja, under stora delar av den första perioden såg HV ut som det tyngre laget och rättvisa skipades något när Teemu Laine, med ett inte allt för märkvärdigt handledsskott sköt in 3–2 bakom vikarierande Brynäsmålvaken Anders Lindbäck som hade en tung kväll.

– Det kändes som ett viktigt mål. Vi började dra på oss utvisningar och Brynäs var på väg in i matchen, sade Thörnberg som hade stor del i HV:s ryck i mittperioden.

Bara 30 sekunder in i densamma var det Thörnerg själv som fixade 4–2-målet innan Mikko Luomas skott turligt styrdes in av en hemmaförsvarare. 5–2 och game over.

Brynäs tränare Niklas Czarnecki var inte alls nöjd med sitt lags försvarsinsatser.

– Vi tappar helt i stabilitet och gör för många individuella misstag. Det kostar oss segern.

Men en sak hade han däremot att glädjas över:

– Power play-spelet. Vi lyfter oss rejält där, sade Czarnecki.

”Kul att göra tre mål”

Men det var konstigt nog det enda Brynäsmålet som inte kom i powerplay som gav hemmalaget poängvittring sent i sista perioden efter Widings 5–4-reducering.

Men hoppet släcktes snabb. Tack vare Martin Thörnberg – som fullbordade sitt hattrick i tom kasse.

– Jättekul att göra tre mål, framför allt när laget vinner också. Jag vet inte om det har hänt tidigare.

TT: Vad gör er så bra just nu?

– Vi spelar med större tålamod nu och jobbar stenhårt för varandra. Det känns som vi har hittat tillbaka dit vi var förra säsongen.

HV:s assisterande coach, Thomas Ljungberg, höll med:

– Jag tycker inte riktigt att någon utmärker sig extra i dag. Och det är den största skillnaden mot för tidigare under säsongen. Nu är i stället samtliga spelare med och bidrar. Det känns jätteskönt.