”Hockeyvärlden tycker att han är ett skämt”

Wikegård får svar på tal från Detroits scout

Foto: Ola Axman
Håkan Andersson.
HOCKEY

Niklas Wikegård kallar Dick Axelsson korkad och otränad.

Nu får experten svar på tal – från Detroits scout Håkan Andersson.

– Wikegård är Sveriges svar på Don Cherry, som hockeyvärlden tycker är ett skämt, säger Andersson till sportbladet.se.

Dick Axelsson är diplomatisk i sina svar. Men det är inte Håkan Andersson, scout för NHL-klubben Detroit Red Wings som äger Axelsson.

– Wikegård är betald för att göra uttalanden. I samma sekund som han inte kommer med kontroversiella uttalanden är det ingen som vill ha honom i tv, säger Andersson som inte delar Wikegårds åsikter.

”Vet inte vad han snackar om”

– Han har fel. Visst, det är en talang att kunna jobba hårt, men det är inte den största. Det finns de som har lärt sig att jobba – men det finns fan inte de som har blivit smartare på isen eller talangfullare med puck. Det är sånt man inte kan lära sig.

– Men folk som sitter och ger upp på 21-åringar vet ju inte vad de snackar om. Det finns många spelare som har mognat just i den här åldern.

– Wikegård är Sveriges svar på Don Cherry, stenålderskanadensaren som inte tycker att européer är något att ha. Hillbillisarna från Kanada älskar ju Don Cherry, men hockeyvärlden tycker att han är ett skämt. Det finns folk som älskar Wikegård och det finns folk som tycker att han är knäpp.

Wikegård hävdar att Dick Axelsson är korkad.

– Jag tycker inte att Dick är korkad. Jag är säker på att han inte har de högsta betygen från skolan, men är det ett krav för att bli bra hockeylirare? Absolut inte! Jag vet att det finns killar som är hälften så bra som Dick som har dubbelt så bra betyg. Men det är typiskt Wikegård att göra ett uttalande som man hajar till på.

Hur bra kan Dick bli?

– Vi tror att han kan spela i Detroit. Finns det saker han måste förbättra? Utan tvekan. Till exempel att lära sig ta i hårdare. Men det tror vi att han lär sig.

Finns det något i hans spel som han behöver utveckla?

– Ingenting. Han är en fruktansvärd talang.

FAKTA

Niklas Wikegård om Dick Axelsson i SVT

” Killen ingår inte i begåvningsreserven. Studieskulderna kan ju inte vara alltför höga. Han är ett problembarn, han vet inte hur man jobbar hårt, har aldrig jobbat riktigt hårt, är dåligt tränad. En kille med talang säger dom, men den största talangen av alla är ju att kunna jobba och träna hårt. Dick Axelsson blir aldrig någon riktigt bra hockeyspelare, i alla fall inte på den nivå som Detroit hoppas på. Han är helt enkelt för korkad”.

ARTIKELN HANDLAR OM