Domarna skyddas fram till matchstart

Domarchefen: ”Vi gör det på grund av säkerhetsskäl”

Foto: FOTO: JOEL MARKLUND
Stoppa hot ”Det handlar om att undvika påtryckningar från alla håll och kanter. Vi tror att våra domare har större möjligheter att göra ett bra jobb om de får förbereda sig i lugn och ro”, säger domarchefen Lars-Johan Ryhed.
HOCKEY

Domarna ska skyddas i elit-serieavslutningen.

Nu hemlighålls namnen på domarna ända fram till matchstart.

– Vi gör det på grund av säkerhetsskäl, säger domarchefen Lars-Johan Ryhed.

Sju omgångar återstår av elitserien, och enormt mycket står på spel för lagen som kämpar kring de två strecken.

Bara några få poäng skiljer mellan slutspel, färdigspelat för säsongen eller kvalserie.

För klubbarna handlar det om enorm press och stora pengar – och känslorna är på helspänn.

Bara den här veckan har elitserien drabbats av två uppmärksammade bråk mellan klubbledare och spelare utanför isen.

”Viktigt skede”

Nu har domarnas ledningsgrupp tillsammans med Hockeyligan tagit ett drastiskt beslut för att försöka stoppa hot och påtryckningar mot domarna.

Namnen på domarna ska offentliggöras av matchspeakern först i samband med nedsläpp.

– Det är en ren säkerhetsåtgärd. Vi går in i ett oerhört viktigt skede av serien nu och vill göra vad vi kan för att skydda våra domare, säger domarchefen Lars-Johan Ryhed.

Vad är det ni vill skydda domarna mot?

– Det handlar om att undvika påtryckningar från alla håll och kanter. Vi tror att våra domare har större möjligheter att göra ett bra jobb om de får förbereda sig i lugn och ro.

Är det någon speciell händelse som är orsaken?

– Nej, utan det här gör vi i förebyggande syfte. Domarna är några av de absolut viktigaste personerna, och det är bra att så få som möjligt känner till vem som ska döma en speciell match.

Alla tänkbara alternativ

Systemet med att hemlighålla domarna fram till matchstart tillämpades i slutspelet förra säsongen, men har aldrig använts i grundserien.

Under seriespelet har namnen på domarna offentliggjorts vid midnatt kvällen före match.

Lars-Johan Ryhed utesluter inte att systemet med hemliga domare kan komma att användas under hela grundserien nästa säsong.

– Nej, det är inte alls omöjligt. Vi försöker titta på alla tänkbara alternativ när det gäller säkerheten för våra domare, säger Ryhed.

FAKTA

Omtalade skandaler i årets elitserie

12 februari

I slutsekunderna i matchen mellan Brynäs och Linköping får Andreas Jämtin matchstraff efter en slashing på Brynäs Daniel Widing. På väg ut till omklädningsrummet hamnar Jämtin i handgemäng med Brynäs sportchef Michael Sundlöv och materialförvaltaren Mattias Pettersson.

10 februari

17.20 in i tredje perioden i matchen mellan Frölunda och Brynäs får Daniel Widing och Frölundabacken Joe DiPenta matchstraff. Efter matchen hamnar Widing i ett verbalt bråk med Frölundas general manager Kent Norberg.

24 januari

Med tre minuter kvar av matchen Djurgården–Brynäs drabbas gästerna av en dubbelutvisning och ett lagstraff. I spel fem mot tre avgör Dif matchen. Efteråt är Brynäslägret rasande på domaren Ulf Rådbjer:

– Tyvärr får inte spelarna avgöra det här, utan Rådbjer, säger tränaren Niklas Czarnecki.

19 januari

I förlängningen mellan Linköping och Färjestad utbryter ett storbråk mellan LHC:s backjätte Andreas Pihl och Lee Goren. Båda spelarna får matchstraff och Pihl lämnar isen blödande.

Pihl stängs av två matcher, medan Goren stängs av en match.

5 januari

Men en och en halv minut kvar av matchen gör Rögles 6–5 i matchen mot HV 71. Trots att tv-bilderna tydligt visar att Chris Abbott sparkar in pucken godkänner videodomaren målet. Hockeyligan stänger av videodomaren för resten av säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM