Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL

”Vi vinner som ett lag och misslyckas som ett lag”

Sportbladet fick en exklusiv titt bakom kulisserna i domarvärlden

21.20 4–1 till Frölunda. Matchen är relativt lugn, men flera matchstraff delas faktiskt ut. Frölunda tar en efterlängtad hemmaseger och man kan tro att det är frid och fröjd i hemmalägret. Men icke... 21.20 4–1 till Frölunda. Matchen är relativt lugn, men flera matchstraff delas faktiskt ut. Frölunda tar en efterlängtad hemmaseger och man kan tro att det är frid och fröjd i hemmalägret. Men icke... Foto: LASSE ALLARD

LJUNGBY, HALMSTAD, GÖTEBORG. Dagen börjar med två fullkorns-mackor i villan i Ljungby och slutar med en räksmörgås i Scandinavium.

Däremellan har proffsdomaren Marcus Vinnerborg hunnit med en arbetsdag som innehåller en elitseriematch mellan Frölunda och Brynäs och en lite för engagerad klubbledare som upprepade gånger vill diskutera en tackling med domartrion.

Sportbladet fick en exklusiv titt bakom kulisserna och en insyn i hur domarnas vardag ser ut.

    Uppladdning

Domarna förbereder sig på ett liknande sätt som hockeyspelarna. Mycket pasta på matchdagen och värmning innan lunch inför en kvällsmatch. Domarna har både fysiska krav och kunskapskrav på sig. De ska kunna springa 2?700 meter på 12 minuter och de måste även klara av ett kunskapsprov med 40 regelfrågor. Klarar en domare, såväl linjemän som huvuddomare, inte testet blir han avstängd, vilket har hänt.

Sportbladet följde proffsdomaren Marcus Vinnerborg, 36, under en dag. I hans uppladdning inför matchen mellan Frölunda och Brynäs låg mycket fokus på att dricka ordentligt eftersom Scandinavium är en av de varmaste arenorna i Sverige att döma i.

– Man måste vara bra tränad och vara noggrann. Annars orkar man inte och klarar inte av att vara fokuserad under en hel match, säger Vinnerborg, som tidigare var en talang i både fotboll och ishockey.

Han spelade bland annat i Smålands länslag med Rade Prica och Jesper Ljung.

90 minuter inför en match är domartrion på plats i matcharenan. Då börjar även matchfokus. Huvuddomaren går igenom vilken ”game-plan” han har för matchen. Frölunda-Brynäs är första matchen efter ett landslagsuppehåll och domarna tror att det blir en het inledning eftersom matchen är så viktig och kriget om slutspel och att kvalserien blir allt intensivare.

– Man kan ha olika taktiker. Bland annat kan huvuddomaren välja att bara åka i mittzonen för att inte åka bort sig och missa snabba spelvändningar inledningsvis, säger Vinnerborg.

   ?Matchen

Efter en dag med en proffsdomare visar det sig snabbt att det absolut inte bara är huvuddomaren som kör sitt race på isen och att linjemännen faktiskt har andra uppgifter än att hämta pucken och stå på blålinjerna.

– Vi är ett lag, vinner som ett lag och misslyckas som ett lag. När jag dömer är mina linjemän mycket aktiva i matchen. Jag vill att de ska vara delaktiga. Vi kommunicerar med varandra med tecken och kroppsspråk på isen och linjemännen är väldigt viktiga när jag behöver ha hjälp med att ta reda på hur stämningen är bland spelarna, säger Vinnerborg.

Linjemännen hjälper domarna vid bråk, när lagen har för många spelare på isen, målsituationer, puck out samt vid tilltrasslade situationer som kan beskrivas som onormala under en hockeymatch.

Hur domarna placerar sig i deras omklädningsrum är även intressant.

Huvuddomarna sitter så långt ifrån dörren som möjligt. I den match som Sportbladet följde Vinnerborg, Ekenberg och Jönsson blir det två incidenter efter matchen. En något arg, irriterad och på gränsen till odräglig klubbledare vill efter matchen diskutera om det är okej att slå en feg spelare och varför det inte blev matchstraff på en motståndare. I dörren möts klubbledaren av Ekenberg som blir ett filter innan den aggressiva klubbledaren når fram till Vinnerborg.

    Arbetsmiljö

Domarnas arbetsmiljö är otroligt intressant. De får aldrig höra att de gjort en bra match och elitseriens heta miljö skapar en nästan absurd miljö. Eftersom jag själv

varit domare minns jag en gammal sliten röst i bakhuvudet. ”När publiken efter matchen inte vet vem som var domare – då kan du vara nöjd”.

Men Vinnerborg, Ekenberg och Jönsson håller inte med.

– Det känns här när man gjort en bra match, säger Vinnerborg och slår med handflatan mot bröstet. Vi är en del av matchen och ska synas då matchen kräver ett starkare ledarskap, annars inte. Vi kan inte vara osynliga därute på isen, det fungerar inte, säger Vinnerborg.

Att vara domare innebär också en liten säkerhetsrisk i det civila livet.

Många domare, i alla fall de med udda namn med hemadress på små orter, har hemliga telefonnummer. På Vinnerborgs brevlåda står exempelvis inte familjenamnet utan det är en anynom fasad som möter besökarna.

    Framtiden

På 30 år har domaryrket inte förändrats så mycket. Det är tre domare och ungefär samma regler.

Men ser man på den högsta serien i Sverige är spelarna superproffs med snittlön på 70 000 kronor till 90 000 kronor. Lagen har stora staber med heltidsanställda materialare, sportchefer, målvaktstränare och klubbdirektörer.

– Fyra domare per match skulle vara bra för hockeyn. Det är framtiden, säger Vinnerborg, som menar att det i dag är två till fem tveksamma domslut per match och med fyra domare per match skulle man få ned gråzonerna till en till två stycken.

Motargumentet är ofta att Sverige inte har tillräckligt med många bra domare.

– Ja, men kan Danmark, Tyskland, Slovakien och andra mindre hockeynationer ha fyra domare per match så kan vi nog i Sverige ha det också, säger Vinnerborg.

De domare som dömer matcher ute i Europa, är med på VM och Champions Hockey League samt ingår i ett internationellt utbytesprogram får en unik och global insyn i hockeyn.

– Jag är för liten rink, säger Vinnerborg och får medhåll av Ekenberg och Jönsson.

– Det blir ett roligare och rakare spel, mer mot mål, säger Jönsson.

    domarstilar

Det finns två typer av domare. Domar-domare och spelar-domare.

Spelar-domare har en större kommunikation med spelare och ledare och dömer historiskt sett lite mer med känsla än vad domar-domare gör. Dessa följer mer sin inre övertygelse och kommunicerar inte lika mycket på isen. Viktigt att påpeka är att båda domarrollerna behövs i olika typer av matcher, de kompletterar varandra. Nackdelen med den mer kommunicerande och öppna domaren är att han bjuder in till diskussioner på isen, vilket kan ta oanade och arbetsamma vägar.

Många klubbledare blir irriterade på de mer strikta och tuffa domarna. En sportchef vrålade nyligen åt en domar-domare:

”Fy fan. Titta – han har blonderat hår och är brunbränd”.

Domarna väljer ofta att prata med målvakterna. En anledning är att domarna gärna står vid målburen vid tekningar. Sedan har domaren och målvakten liknande och utsatta roller på isen.

– Man pratar om lite allt möjligt på isen. Man kanske frågar hur familjen mår eller diskuterar matchen. Man småpratar med spelarna för att ha koll på stämningen på isen, säger Vinnerborg.

Han dömde VM-finalen i Moskva 2007 mellan Kanada och Finland. Vinnerborg skulle precis släppa pucken inför den sista perioden då en annorlunda diskussion tog fart.

– Det var Shane Doan som ropade ”Marcus, Marcus”. Han undrade sedan vilken del av Sverige jag kom ifrån och vi småpratade och jag bjöd hem honom och vi pratade om att åka ut och fiska, minns Vinnerborg.

Sedan kom en nyfiken Ville Peltonen fram till huvuddomaren.

Tomas Ros
Tomas Ros– Han frågade vad vi pratade om. Jag sa att jag bjöd hem Doan till Sverige och gav samma invit till Peltonen. Men han hade inte tid för då skulle han bada bastu och sköta om hälsan. När jag sedan vände mig om för att titta på sekretariatet stod de och vinkade och ropade. Jag hade dragit över tiden och tv-sändningen hade börjat, minns Vinnerborg.

SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet