Jönssons sista strid

Färjestadsikonen: ”Det här är sista chansen att vinna”

Foto: Jimmy Wixtröm
Jagar ett sista guld Jörgen Jönsson siktar på att avsluta en makalös karriär med ytterligare ett SM-guld.
HOCKEY

KARLSTAD. Efter säsongen packar han ihop hockeytrunken för gott.

Men först ska Färjestads iskrigare Jörgen Jönsson, 36, utkämpa den sista striden.

Och det perfekta avslutet ska krönas med att gå segrande ur slaget om SM-guldet.

– Det är sista chansen och jag kommer göra allt för att vinna.

Flest landskamper (285), dubbla uppsättningar OS- och VM-guld och fyra SM-medaljer av ädlaste valör på det. Färjestadsikonen Jörgen Jönsson behöver ingen närmare presentation.

Istället börjar det blir dags att avrunda och sätta punkt för en av Sveriges mest fantastiska hockeykarriärer.

Det stundande slutspelet blir Jörgen Jönssons sista strid på isen och en av elitseriens största lirare någonsin lämnar strålkastarljuset nöjd och belåten.

Men inte mätt.

De sista bataljerna ska utkämpas och när de återstående slutspelsmatcherna - som ska sluta cirkeln - står för dörren är FBK:s hockeygladiator rustad för kamp.

Vill få ett perfekt slut

Sista striden. Hur känns det?

– Nu är det nära. Alla blir mer laddade när det är slutspel och självklart är drömmen att vinna guld. Det är inget att snacka om. Jag siktar på att få ett perfekt slut, säger Jönsson.

Hur ska du agera för att få ett guldkantat avslut?

– Jag vet vad som krävs och jag vill få de andra att förstå att det krävs mer än i en vanlig seriematch. Ska man vinna guld man måste göra allt lite mer och lite bättre. De som vinner är de som har offrat mest och mest ont.

Hur viktigt är det att vinna guld nu när du gör din sista säsong?

– Det är klart jag vill vinna. Det bubblar i mig och man har väntat i 55 omgångar på slutspelet. Den bästa tiden är nu. Jag känner att vi har världens chans att vinna och jag tror stenhårt på oss.

”Tänker i guldbanor”

Efter att Färjestad säkrade seriesegern har laget för första gången under säsongen seglat upp och blivit en riktigt guldfavorit. Kandidat till mästartiteln är man alltid men efter en - i Färjestad mått mätt - motig höst är det främst efter nyår bitarna fallit på plats.

Och den kollektiva islossningen gör att favoritstämpeln är befogad.

– Jag tänker i guldbanor och tycker att vi har alla verktyg som krävs för att vinna. Men det är nu det blir som svårast. Ska man bli ett mästarlag ska man vara bäst i tre-fyra veckor när det gäller som mest.

Färjestadsveteranen har tidigare aviserade att säsongen 08/09 blir hans sista. Men den efterhängsna knäskadan gjorde att Jönsson var nära att lägga skridskorna på hyllan redan i höstas.

– När jag hade mötet med läkaren var det typ bestämt att jag skulle lägga av. Sedan gick det en stund och jag hann smälta det och samlade tankarna. Men jag blev ställd när jag fick beskedet att jag borde sluta direkt. Sedan kom vi fram till att några månader till gick bra.

Knäskadan till trots, känner du att du kan höja dig ytterligare ett snäpp i slutspelet?

– Det tror jag. Jag accepterar att det gör ont med tanke på att det är de sista matcherna jag spelar. Nu är det bara att köra. Det går inte att känna efter och vara klen.

Det är din sista chans nu. Förstår du att karriären snart är över?

– Jag har vant mig vid tanken men kan ändå inte förstå det. Jag går inte runt och tänker att detta är mitt sista slutspel.

Dina spontana känslor inför avslutet?

– Jag vet inte riktigt hur jag kommer känna i höst. Men efter sista matchen kommer jag nog känna tomhet och sorg. Men ändå glädje på något sätt.

Vad kommer du sakna mest?

– Jag kommer sakna hockeykillarna och att åka in i en fullsatt arena. Det är en fantastisk känsla att åka in på isen med 8000 på läktaren som hejar eller buar. Att så många visar känslor när just jag åker in är en jäkla egotripp. Det tröttnar man aldrig på. Men jag kommer inte sakna 12 timmar i buss som det tar till Ängelholm (skratt).

Är du rustad för den sista kampen?

– Ja, det är jag absolut. Det är nu det gäller.

Och får Färjestads iskrigare Jörgen Jönsson själv bestämma så skrivs det sista hockeykapitlet i guld.

– Jag tror det blir vi och Frölunda i final. Det vore jäkligt häftigt. Och vi vinner, så klart.