Lade av med hockeyn – frälste Frölunda

Jonas Johnson bakom 4–2-segern mot Luleå

Foto: Scanpix
Jonas Johnsson.
HOCKEY

Frölunda tog revansch för 1–5-förnedringen uppe i Luleå i den första SM-kvartsfinalen. Frälsarna bakom 4–2-segern: "pensionären" Jonas Johnson – samt drömmålsskytten Fredrik Pettersson.

– Fantastisk känsla, var väldigt länge sedan, får njuta när det händer, säger Johnson till Canal Plus om sitt mål.

Frölunda, som valde Luleå som motståndare i slutspelet framför andra lag, fick motta stor kritik efter 1–5-förlusten i den första kvartsfinalen. Nu visade laget att valet kanske inte var så fel trots allt. För nästan precis ett år sedan lade Jonas Johnson av med hockeyn.

– Jag känner att det är dags, det var ett svårt beslut men efter moget övervägande kom jag fram till det här. Man måste inse att det någon gång måste ta slut, sade Jonas Johnson då.

”Nöjd med hela matchen”

Men det tog inte slut där och då. Och det är tusentals göteborgare tacksamma över. I dagens SM-kvartsfinal nummer två var 38-åringen mycket bra – och krönte insatsen med att pricka dit 3–1-målet som tvingade ner Luleå ordentligt på knä.

– Ska vara väldigt nöjda med hela matchen, Luleå är ett väldigt bra lag. Vi är inställda på krig, säger Johnson.

Dessförinnan hade Fredrik Pettersson svarat för ett riktigt drömmål fram till 2–1. Magnus Kahnberg spelade fram Pettersson bakom ryggen – och Pettersson tackade genom att halv på knä skicka upp pucken stenhårt i Luleåmålvakten Mattias Modigs första kryss.

Lånade lagkamratens hjälm

– Jag var tvungen att låna Nicklas Lasus hjälm, och den är alldeles för liten. Jag såg knappt något men fick upp pucken, det var lite flyt, erkänner Pettersson för Canal Plus.

I slutet missade Luleås Linus Omark ett friläge. Nästa match spelas uppe i Luleå på måndag.

– Bara att glömma och gå vidare, ny match på måndag, säger Luleåtränaren Roger Kyrö till Canal Plus.

FAKTA

Frölunda–Luleå 4–2 (0–1, 2–0, 2–1)

Första perioden: 0–1 (18.03) Jaroslav Obsut (Jan Sandström, Linus Omark) spel fem mot tre.

Andra perioden: 1–1 (6.17) Niklas Andersson (Tomi Kallio, Jonas Johnson), 2–1 (15.19) Fredrik Pettersson (Magnus Kahnberg).

Tredje perioden: 3–1 (0.24) Jonas Johnson (Niklas Andersson), 3–2 (15.45) Johan Harju (Linus Omark, Kristofer Berglund) spel fem mot fyra, 4–2 (19.40) Niklas Andersson (Joseph Di Penta) mål i tom kasse.

Skott: 38–17 (13–5, 11–6, 14–6).

Utv, Frölunda: 6x2. Luleå: 7x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 11 466.

1–1 i matcher.

Analys: Frölunda startade matchen bäst och fick tidigt ett hårt tryck mot Luleås mål, men effektiviteten i skyttet var inte den bästa. Mattias Modig hade inga problem med att mota de 13 skott Frölunda sköt i första perioden. Luleå kunde ta ledningen i spel fem mot tre med mindre än två minuter kvar av perioden. I andra perioden jämnade Luleå ut spelet, men det var Frölunda som gjorde målen. Veterankedjan Andersson, Johnson, Kallio svarade för kvitteringen med Andersson som målskytt. 2–1 gjorde Fredrik Pettersson när han snyggt styrde upp en passning från Magnus Kahnberg i krysset bakom Modig. Veteranerna steg fram igen i sista perioden och gjorde 3–1. Jonas Johnson gjorde sitt första mål sedan hans återkomst i laget. Luleå reducerade i power play, men Niklas Andersson avgjorde med sitt andra mål i tom kasse med 20 sekunder kvar att spela. (TT)