”Kvalserien hetare än kvartsfinalerna”

Tomma säten i slutspelet –
fullsatt för Leksand och AIK

Foto: Lasse Allard/Pernilla Wahlman
Fullsatt på Hovet – och tomma stolar skymtar bakom Färjestads tränare Per-Erik Johnsson.
HOCKEY

Bara fullsatt i en enda av de åtta första SM-kvartsfinalerna. Publiken sviker inledningsvis hockeyslutspelet. Men i kvalserien säljs det biljetter som aldrig förr.

– Kvalserien är hetare än SM-kvartsfinalerna, matcherna gäller mer, säger AIK-ordföranden Mats Hedenström.

– Tycker inte ens man kan säga att AIK är ett publiklag, replikerar Linköpings presschef Peter Karlsson.

Det är bara gårdagens kvartsfinal mellan HV 71 och Timrå i Kinnarps Arena i Jönköping som har spelats inför fullsatta läktare hittills under SM-slutspelet.

– Det är klart att det är förvånande. I vårt fall är Karlstadspubliken kräsen eftersom man har blivit bortskämd genom åren. Sedan brukar det historiskt vara svårt att sälja ut kvartsfinalerna, säger Karin Larsson, biljettansvarig i Färjestads BK.

”Fullsatt alla matcher”

På fredag startar kvalserien, där de båda publiklagen AIK och Leksand väntas spela inför storpublik i sina fem hemmamatcher.

– Om resultaten går vår väg är det inte alls omöjligt att det blir fullsatt på Hovet (8094) i alla fem hemmamatcher, säger AIK:s ordförande Mats Hedenström.

Endast en av de åtta första SM-kvartsfinalerna spelades inför fullsatta läktare, vad beror det på?

– Det är för mycket lunk och för lite rivalitet. Det är ju liksom inte NHL de marknadsför, så det måste in mer spänning. Vi nosar på elitserielagen i de här frågorna, även om det borde vara omöjligt om man ser till deras resurser, säger Hedenström.

Behöver elitserien AIK och Leksand?

– Definitivt, och vi tar gärna sällskap med Leksand upp i elitserien. Jag tror det finns goda chanser till det också. Vi är Sveriges bästa hemmalag och jag tror inte att det finns en hungrigare svensk klubb.

Vill elitserielagen ha upp er?

– Även om de inte säger det till mig direkt, så ja, visst är det den känslan jag har.

”SSK kan inte ens skapa korvkö”

Leksand har redan sålt 7000 kvalseriepaket och är på god väg att fylla Ejendals Arena (7650) i samtliga fem hemmamatcher.

– Vi har Sveriges trognaste publik, att de stöttar oss även när det går tungt är kärnan i hela vår verksamhet. Det finns definitivt ett behov av oss i elitserien och om vi klarar av att gå upp skulle en stark känsla sprida sig i hela Leksand, säger Leksand vd Håkan Åman.

Men alla är inte lika imponerade av kvalserielagens publiksituation:

– Tycker inte ens man kan säga att AIK är ett publiklag, de har väl inte haft så mycket folk på matcherna i år, säger Linköpings presschef Peter Karlsson.

– ...och Södertälje till exempel, de har ju inte ens tillräckligt med folk på matcherna för att skapa en fem meter lång korvkö.

I morgon fortsätter SM-slutspelet, återstår att se om hockeypublikerna runt om i landet klarar av att fylla sina arenor då.