Från hånad till hjälte

Succé för Noronen: ”Det här behövde mitt självförtroende”

HOCKEY

LINKÖPING. Tidigare NHL-målvakten Mika Noronen har hånats – trots att han knappt fått chansen att visa upp sig i Linköping.

I går fick han äntligen förtroende och det blev succé direkt.

– Så jäkla skönt. Det här behövde verkligen mitt självförtroende, säger finländaren.

Just innan det sista transferfönstret stängde – i slutet av januari – värvade Linköping meriterade Mika Noronen. Klubben litade inte på Daniel Henriksson och bestämde sig för att plocka en blivande guldmålvakt till slutspelet.

Efter tre grundseriematcher – och i snitt fyra insläppta mål – blev Mika Noronen hackkyckling både i media och bland fansen.

– Det är inte lätt att komma till en ny klubb och när man dessutom inte får spela kontinuerligt blir det ännu svårare. Mentalt är det väldigt jobbigt, säger Mika Noronen.

”Var otroligt nervös”

Direkt efter förlusten i onsdags fick han beskedet att han skulle stå i den femte SM-kvartsfinalen.

– Jag var otroligt nervös, eftersom jag inte spelat på länge. Många tankar for i mitt huvud innan matchen, säger Mika Noronen.

Han var medveten om villkoren. Gjorde han en dålig match skulle Daniel Henriksson – som varit helt okej hittills – snabbt få tillbaka rollen som förstemålvakt och han själv placeras allt längre ut på avbytarbänken.

Haft helvetessäsong

– Jag visste vad som stod på spel och det var väl kanske därför som jag kände som jag gjorde inför matchen. Jag vet ju vad jag kan, men det är skönt att kunna visa det också, säger Mika Noronen.

Finländaren har haft en helvetessäsong. Han började i KHL-laget Torpedo Nizhny Novogorod, men där hamnade snabbt i onåd med ledningen.

– Det var en hemsk tid. Klubben behandlade mig väldigt illa och gjorde fula saker mot mig. Någon gång ska jag berätta sanningen om tiden där borta, men den har jag lovat bort till en finsk tidning. Det kommer att bli många häpnadsväckande saker, säger Mika Noronen.

Mika Noronen gjorde en lysande match i går och även om han kanske inte hade så mycket att göra stod han för några avgörande räddningar – speciellt när det fortfarande stod 0–0 i matchen.

– Den här segern var viktig för laget och för mig personligen. Jag vet inte vem som står i nästa match, men jag hoppas så klart att det blir jag, säger Mika Noronen.