Tejpa upp den här, Skellefteå

Sportbladets Patrik Thornéus bjuder på tändvätska

HOCKEY

LINKÖPING. Jag antar att den här krönikan kommer att tejpas upp på bästa plats i Skellefteås omklädningsrum – som tändvätska – men som journalist får aldrig blunda för sanningen.

Och här kommer den:

Skellefteå har gjort sitt i årets SM-slutspel.

Skellefteå gjorde en bra bortamatch mot Linköping – inte tu tal om annat – men det var bara det att Linköping var klasser bättre och det trots att storstjärnor som Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka inte syntes till annat än på laguppställningen. Hemmalagets inledning på matchen var lysande och hade inte Nicklas Dahlberg storspelat – och Skellefteå haft Gud och hans närmaste vänner på sin sida – skulle Linköping ha avgjort redan i första perioden.

Så överlägset var laget.

Skellefteå gör det bra

Egentligen är det märkligt hur matchbilden kan svänga. I onsdags var det Skellefteå som lekte med orkeslösa LHC-spelare, men det verkade som om hemmalaget i går bestämt sig och då är laget mycket bättre – precis som alla tippade innan matchserien.

Skellefteå gör det bra och tränaren Hans Särkijärvi lyckas varje match plocka ut max ur sina killar, men vad hjälper det när motståndet är övermäktigt? Linköping har vunnit tre matcher mot Skellefteå och det utan att en enda gång fått hela laget att spela bra – samtidigt.

Det är LHC som totalt styr utvecklingen i den här matchserien. Skellefteå håller en jämn, hög nivå medan Linköping varvar toppmatcher med rena bottennapp.

Överträffat sig själva

I morgon har Skellefteå fördel av hemmaplan och jag gissar att en lördagsförfriskad hemmapublik kommer att bära fram sitt lag, men tyvärr finns det inte så mycket mer att ta av. Skellefteå har redan överträffat sig själva och ett Linköping som känner vittring av semifinal blir nästintill omöjligt att besegra.

LHC gjorde dessutom ett lyckat målvaktsbyte i går. Utskrattade Mika Noronen gavs chansen istället för Daniel Henriksson och finländaren fick äntligen visa varför han har en lång NHL-karriär bakom sig. Det enda som borde oroa LHC-tränaren Slavomir Lener är lagets backspel. Det finns många tunga försvarspjäser i Linköping, men ingen av dem övertygar. Mot spelskickligare lag kommer LHC-försvaret att få det tufft. Linköping har visserligen en hel hög rutinerade backar och dessa vet exakt var pucken kommer.

Problemet är att de aldrig hinner dit...

Men för att slå Skellefteå räcker backuppsättningen gott och väl och redan i morgon kväll kommer västerbottningarna att få gå på sommarlov.

Det sistnämnda är spelarna verkligen värda.

Skellefteå har redan gjort allt – och lite till.

ARTIKELN HANDLAR OM