Thornéus: Vad kan du skylla på den här gången, Slavomir?

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. När Slavomir Lener åkte ut med Luleå Hockey i kvartsfinalen – två år på raken mot Linköping – skyllde han på bristande resurser.

Den här gången är han tränare i LHC och har haft elitseriens största plånbok att jobba med.

Men i morgon kan det ta slut i kvartsfinalen.

Gissa vem som känner mest press?

När Slavomir Lener blev klar för Luleå Hockey sommaren 2005 talades det om tidernas tränarvärvning i svensk hockey. Han hade meriter från det tjeckiska landslaget och dessutom varit assisterande tränare i NHL.

Under Slavomir Leners första säsong i elitserien hyllades han för sin hänsynslösa coaching, sin fingertoppskänsla och smarthet. Till och med kollegor som Leif Boork ställde sig i kö för att berömma tjeckens arbete.

Hämtade sin favoritback

Första säsongen tog han Luleå till kvarten – mot just Linköping – men förlorade klart. Året efter var det dags för Linköping igen i kvartsfinalen och resultatet blev exakt detsamma.

Slavomir Lener var båda gångerna stor i motgångens stund, hyllade storligen LHC och påpekade att Luleå Hockey inte spelade i samma division vad gällde de ekonomiska musklerna.

Förra säsongen började han i Tyskland, men fick sparken efter uteblivna framgångar, och i höstas var han återigen tillbaka i elitserien – i just Linköping. Han fick fria händer att bygga sitt drömlag och började med att värva NHL-meriterade landsmännen Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac.

Dessutom tog han sin favoritback från Luleå Hockey – nämligen finländaren Pekka Saravo.

Fick alla förutsättningar

Tanken är att Linköping under Slavomir Leners ledning ska ta klubbens första SM-guld, men i grundserien har laget varit upp och ner. Före jul och i februari fick laget en del kritik – men laget lyckades ändå sluta tvåa i grundserien och jobbet mot SM-guld gick som planerat.

Men, nu står det 3–3 i matcher mot Skellefteå och blir det förlust i morgon i Cloetta Center står Slavomir Lener där som en förlorare igen – större än han någonsin var i Luleå Hockey.

Den här gången hade han fått alla resurser i världen att bygga ett lag för SM-guld och misslyckas den meriterade tjecken handlar det om ett gigantiskt fiasko.

Han har fått förutsättningarna från ledningen i Linköping och frågan är vad bortförklaringen – om det går åt helvete – blir den här gången?

Dags för lite självrannsakan, kanske?

Snacket om resurser håller inte den här gången.

FAKTA

kvartsfinal