SKRIDSKO-CHOCKEN

Materialarens ingripande avgjorde matchen: ”Det är så fruktansvärt tråkigt”

1 av 2
Björn Mannström gjorde det ödesdigra bytet av Lehtonens skena.
HOCKEY

TIMRÅ. Han skulle bara utföra ett vanligt rutinjobb.

Men bytet av Mikko Lehtonens skena fick förödande konsekvenser.

– När Mikko låg på isen fattade jag direkt vad som hade hänt, säger Timrås materialförvaltare Björn Mannström.

Björn Mannström hamnade helt oväntat i fokus efter den sjätte kvartsfinalen.

Frågan alla ville ha svar på – vad hade han gjort med Mikko Lehtonens skridsko?

– Ja, vad ska jag säga. Det var helt sanslöst, säger Mannström med en uppgiven blick och börjar förklara.

Stålet måste bytas

I förlängningens första byte gick stålet på Lehtonens högerskridsko rakt av. Stålet lossnade inte från skridskons plastdel, men för att Timråbacken skulle kunna spela vidare måste stålet bytas.

Mannström sprang in i omklädningsrummet med skridskon.

– Jag tog loss ett annat stål från en av Mikkos gamla skridskor och satte dit. Det var från ett skridskopar som är flera år gamla, berättar Mannström.

Lehtonen använder – till skillnad från de flesta andra Timråspelare – ett ganska ovanligt skridskomärke.

”Förstod direkt”

Mannström skyndade ut till Lehtonen, som satt och väntade på avbytarbänken.

När finländaren fått på sig skridskon och skulle göra sitt första byte, sex minuter in i förlängningen, händer det osannolika.

Skruven som fixerar stålet lossnar eller går av och den puckförande Lehtonen faller handlöst i isen. Han försöker resa sig men kan inte förflytta sig på isen.

I Timrås bås står Björn Mannström och ser vad som händer.

– När Mikko låg på isen insåg jag direkt vad som hade hänt. Jag förstod att skenan gått av eller att han hade tappat den.

– Muttern var samma som satt på det gamla skridskoparet. Den kan ha varit skadad, det är möjligt att den är rostig eller något annat. Eller så går den av på grund av att jag drar åt den för hårt.

”Maximal otur”

Sekunder senare avgjorde HV 71 matchen.

Beskriv känslan.

– Det är ju så fruktansvärt tråkigt, men jag kan inte direkt säga att jag känner skuld. Mer att det är maximal otur att det händer i just det där läget. Jag har väl bytt tusentals skenor genom åren, men aldrig varit med om något liknande.

Vilka reaktioner har du fått från spelare och ledare?

– Jag tror alla förstår att det är en helt sanslös otur att det händer. Att en skena lossnar eller går av händer titt som tätt. Men det har aldrig varit i närheten av att få sådana här konsekvenser. Det här hände verkligen i absolut fel läge.

FAKTA

Sportbladet granskar: Så kunde skenan lossna

Muttern

Av någon anledning släppte muttern efter skenbytet. Exakt varför det hände är oklart. En orsak kan ha varit att muttern drogs åt för hårt och inte klarade av den spänning som det blev när Lehtonen belastade skridskon. En annan teori är att den nya muttern var defekt när den sattes dit och gick av så fort den utsattes för påfrestning. En tredje möjlig orsak kan vara att muttern helt enkelt inte skruvades dit, eller skruvades dit för löst och att det var därför skenan lossnade.

Plasten

Ett skenbyte är normalt en enkel rutinåtgärd. Tidigare var skenan fäst med två skruvar som gick lodrätt igenom plastdelen, vilket gjorde att hela plastdelen var tvungen att avlägsnas från skon för att byta stålskenan. Numera räcker det i de flesta fall med att den mutter som sitter vågrätt in i plastdelens bakkant skruvas ur. I framkant på plastdelen är skenan fäst med en hake och hela skenan spänns sedan fast med hjälp av muttern i bakkant.

Skenan

När stålet på Mikko Lehtonens skena gick av tvingades Timrås materialförvaltare Björn Mannström byta till en ny stålskena. Den togs från en gammal skridsko som Lehtonen hade i omklädningsrummet.