Fyra matcher – och fyra mål för Tedenby

Supertalangen bakom HV:s
vändning av matchserien

1 av 7 | Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
Mattias Tedenby jublar.
HOCKEY

HV 71 låg under med 3-1 i matcher, men slog till sist ut Timrå.

Tacka Mattias Tedenby, 19, för det – lagets yngste spelare har gjort mål i fyra matcher i rad.

– I dag var det inte svårt alls, säger han om sitt förlösande 1-0-mål.

När 40 sekunder återstod av andra perioden var det fortfarande mållöst. Då blixtrade HV:s tredjefemma till.

Daniel Grillfors slagskottspassade från egen zon till Björn Melin på bortre blålinjen. Med en enkel sidledspass friställde han Mattias Tedenby – som är i sitt livs målform och sällan missar.

”Väldigt, väldigt bra passning”

– Jag fick en väldigt, väldigt bra passning av Melin, det var bara att raka in den. Jag störtade på mål, backen rusade på "Melle" och jag satte den, säger Tedenby till Canal Plus.

Tedenbys 1-0-mål förstärkte en målsvit som ingen i slutspelet är nära av: talangen har nu gjort mål i fyra matcher i rad. Och ledningen stod sig perioden ut.

Dubbla reduceringar

Åtta minuter in i tredje skyfflade Martin Thörnberg in 2-0 efter ett bländande powerplay och när Kristopher Beech satte nästa mål trodde många att det var avgjort.

– Efter 3-0 kändes det som att "vi har det här". Men det är hockey och det blev nervöst i slutet lite i onödan, säger Tedenby till Canal Plus.

Ja, för Timrå kraftansamlade och bjöd till sist upp till kamp. Första reduceringsmålet kom i sex-mot-fyra, det andra i sex-mot-fem.

Men hoppet punkterades när Mikko Lehtonen tappade pucken i mittzon och Andreas Falk satte 4-2.

Davidsson – en gåta

Den stora snackisen under kvartsfinalerna har varit Johan Davidsson som är en skugga av sitt vanliga jag. Själv hemlighåller HV-ankaret vad han är drabbad av, men erkänner ändå att han är avundsjuk på Mattias Tedenby.

– Hade jag hälften av hans form skulle det vara underbart, men det har jag inte, säger Davidsson till Canal Plus.

FAKTA

Kvartsfinal 7 i bäst av 7

HV 71–Timrå4–2 (0–0, 1–0, 3–2)

Andra perioden: 1–0 (19.24) Mattias Tedenby (Björn Melin, Daniel Grillfors).

Tredje perioden: 2–0 (8.22) Martin Thörnberg (Pasi Puistola, Johan Davidsson) spel fem mot fyra, 3–0 (11.56) Kristopher Beech (Johan Lindström, Teemu Laine), 3–1 (16.11) Björn Svensson (Eric Moe, Tom Wandell) spel fem mot fyra, 3–2 (18.54) Fredrik Hynning (Tom Wandell), 4–2 (19.25) Andreas Falk.

Skott: 29–23 (14–8, 6–7, 9–8).

Utv, HV 71: 5x2. Timrå: 7x2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 7 038.

HV 71 vidare med 4–3 i matcher.

Analys: Spelet var jämnt, avvaktande och helt utan intensitet i nästan två hela perioder. Sen tog det fart och blev både intensivt och spännande. HV:s slutspelsjoker Mattias Tedenby löste upp knutarna med sitt fjärde slutspelsmål efter 39 spelade minuter. Med ledningen i ryggen såg det ut som att HV skulle kunna kontrollera tredje perioden och enkelt gå ifrån till en säker seger. Men Timrå åt ikapp HV:s 3–0–ledning till 3–2 och skakade hemmalaget rejält, innan ett mål i tom bur säkrade HV–segern. HV lyckades därmed vända 1–3 i matcher till seger med 4–3. Semifinal för svenska mästarna.