Svensk hockey blöder

Stor granskning: Så mår klubbarna i elitserien

HOCKEY

Flera elitserieklubbar har haft en katastrofal säsong – inte minst ekonomiskt.

Modo, Djurgården och Södertälje gör mångmiljonförluster.

Nu väntar ett stålbad.

– Det är smärtsamt, men absolut nödvändigt,säger Modos vd Jerry Häggström.

Illa ute ”För vår del är det slutspelet som räddat ett positivt resultat. Under säsongen har vi tappat rejält gentemot budget, och det är först nu i semifinalerna som vi kommit på plus”, säger Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad. FOTO: SCANPIX

Efter två framgångsrika år har den här säsongen blivit ett rejält bakslag för Modo. Jerry Häggström vill inte avslöja några siffror, men säger:

– Det blir en rejäl förlust för oss den här säsongen.

Enligt vad Sportbladet erfar handlar det om ett minusresultat på drygt fem miljoner kronor.

Ett publiksnitt på 500 personer mindre än budgeterat är huvudorsaken till Modos dåliga resultat. Även försäljningen i arenan har gått ner kraftigt.

När laget dessutom missade slutspel försvann den sista möjligheten att reparera skadan.

– Läget är allvarligt och vi måste agera. Nu gäller det att göra rätt saker och fatta rätt beslut, säger Häggström.

”Rejält minus”

Djurgården är en annan förening som kommer att visa illröda siffror när bokslutet är klart senare i vår. Även i Djurgårdens fall ska det handla om minussiffror på runt fem miljoner kronor.

– Jag kan inte bekräfta någon siffra, men vi kommer att gå rejält minus,

det står helt klart. Vi har tappat publik och dessutom haft dyra kostnader

i övrigt, säger klubbens ordförande Mats Larsson.

Södertälje har, precis som Modo haft ett stort åskådarbortfall. Snittet i elitserien blev nästan 450 personer lägre än vad klubben budgeterat med.

”Extremt dåligt”

– Jämfört med första budgeten vi lade slutade vi fyra miljoner kronor back på publikintäkterna. Men under resans gång har vi tvingats revidera budgeten, men som helhet har publiktillströmningen varit extremt dålig, speciellt i slutet av säsongen, säger klubbdirektören Stefan Jonson.

För honom – och hela SSK – kan kvalserien faktiskt bli räddningen.

– Det är ju så, dessa hemmamatcher blir otroligt viktiga. Men samtidigt hade jag gärna sett att vi sluppit hamna här. Kvalserien är en kamp på liv och död, säger Stefan Jonson.

Hur det än går i kvalserien kommer Södertälje att göra rejäla besparingar nästa säsong.

Vi kommer att skära i kostnaderna och det är elitverksamheten som kommer att stå för den största delen. Vi kommer att skära ned elitkostnaden med kanske 20 procent.

FAKTA

1. Vad gör ni för resultat efter den här säsongen? 2. Vad är orsaken till resultatet? 3. Kommer ni att skära ner i budgeten till nästa säsong? På vad i så fall?

Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör, Brynäs

1. Vi räknar med ett överskott på ungefär tre miljoner kronor. Vi har bokslut den 30 april och då vet jag den exakta siffran.

2. Inför den här säsongen sjösatte vi ett stentufft åtgärdspaket som gällde både spelarbudget och organisationen i stort.

3. Nja, förhoppningsvis ska vi ligga kvar där vi ligger i dag, på runt 118 miljoner. Men det händer mycket i vår omvärld och vi kan inte vara så naiva att vi inte inser att det kan påverka oss.

Tommy Fritz, klubbdirektör, HV 71:

1. Någonstans mellan två–åtta miljoner kronor i vinst kommer vi att landa på.

2. Vinsten är lite mindre än beräknat. Dyrare flygresor, att vi tvingats bredda spelartruppen och att det inte blev några extrapengar från Champions League är de främsta orsakerna.

3. Spelarbudget och andra kostnader kommer att sänkas med ungefär fem procent, men omsättningen kommer att se ut ungefär som i år (ca 140 miljoner).

Mats Ahdrian, klubbdirektör, Frölunda:

1. Vi låg marginellt på minus innan slutspelet började. Måste jag göra en grov uppskattning gör vi ett plusresultat på någonstans mellan tre–åtta miljoner kronor.

2. Vi har inte budgeterat med slutspel och de pengarna gör att vi kan visa upp positivt resultat.

3. Vi har pratat om att ta ner åtta-tio miljoner, vilket är sex procent av vår omsättning. Det handlar exempelvis om att resa lite annorlunda och att sänka kostnaderna på materialsidan.

Thomas Johansson, klubbdirektör, Timrå:

1. Vi gör en förlust, men jag kan i dagsläget inte säga hur stor den blir. Det kan handla om ungefär en miljon kronor.

2. Publiksnittet har ökat något men vi har tappat sittplatspublik och ökat antalet ståplats. Sedan har all försäljning minskat.

3. Vi kommer nog att sänka vår nuvarande omsättning (91–93 miljoner) något. Vi kommer att försöka dra in på allt, men vi sänker inte våra sportsliga ambitioner.

Mike Helber, klubbdirektör, Linköping:

1. Vi gör ett minusresultat på 3,5–4 milj. kr.

2. Utöver att vi inte gick längre i slutspelet är det tre huvudorsaker. 1) Tydlig nedgång på marknadssidan. 2) Våra utländska spelare har betalt i euro som har stigit med två kronor under säsongen. 3) Vi har inte sålt mindre mat och dryck.

3.Budgeten ska skäras ner med tio procent, det handlar om ungefär 15 miljoner kronor. Det innebär att ungefär fem av dem miljonerna ska plockas från spelarbudgeten.

Håkan Loob, klubbdirektör, Färjestad:

1. Ett plusresultat någonstans mellan en och fem miljoner kronor lär vi hamna på.

2. För vår del är det slutspelet som räddat ett positivt resultat. Under säsongen har vi tappat rejält gentemot budget. I första hand beror det på att vi tappade 400 åskådare i snitt jämfört med förra säsongen.

3. Det tror jag, vi tittar mer än någonsin på vad vi kan göra. Inte bara på att dra ner utan även effektivisera våra kostnader.

Jerry Häggström, vd, Modo:

1. Vi har inte alla siffror fullt ut, men det blir i alla fall en förlust för oss. Så mycket vet vi.

2. Att vi har haft ett betydligt lägre publiksnitt än vad vi budgeterat med. Försäljningen i arenan har också gått ner.

3. Vi har förhoppningar om att ligga på samma omsättning som den här säsongen (ca 120 miljoner). Men vi ska presentera ett projekt som innehåller en resultatförbättring på tio miljoner kronor.

Per-Anders Isrelsson, kluddirektör, Skellefteå:

1. Jag har inga exakta siffror att ge, men vi kommer att göra plus. Skulle jag gissa hade jag sagt 1–2 miljoner kronor.

2.Vi hade budgeterat för kvartsfinal och nu är vi i semifinal... Det och sedan har vi ökat försäljningen av styckebiljetter.

3. Vi omsätter runt 80 miljoner den här säsongen och någonstans där hamnar vi väl nästa år också. Men som alla andra försöker vi leva kostnadsmedvetet.

Stefan Jonson, klubbdirektör, Södertälje.

1. Vi kommer att gå back, kanske 1–2 milj. kr.

2. Vi har tappat publik och det är den största orsaken till att vi hamnar på minus. Sett till första budgeten är vi fyra miljoner back på grund av minskade publikintäkter.

3. Hur det än går i kvalserien måste vi skära i kostnader. Vi kommer att omsätta runt 90 miljoner kronor i år och det blir det inte nästa säsong. Låt oss säga att vi minskar elitverksamheten med kanske 20 procent.

Peter Hedlund, klubbdirektör, Rögle.

1. Publikmässigt har vi haft en bra säsong och vi kommer nog vi att visa plus, runt 1–1,5 miljoner. Några exakta siffror kan jag inte ge än.

2. Den nya arenan har givetvis gett oss andra möjligheter. Arenan tar 5 100 åskådare och vi har väl snittat runt 4 800. Inte illa, tycker jag.

3. Vi kommer att omsätta runt 70 miljoner kronor den här säsongen och spelar vi fortfarande kvar i elitserien blir det väl någonting liknande nästa vinter också.

Mats Larsson, ordförande, Djurgården.

1. Vi kommer att göra ett rejält minus, men några siffror kan jag inte prata om än (det talas om minus 4–5 miljoner).

2. Den här säsongen har vi tappat lite publik och det gör ju sitt till. Sedan lyckades vi inte ta oss till slutspel. Men det finns många faktorer som spelar in, så klart.

3. Vi har inga planer på att dra ned. Jag tror vi omsätter runt 70-80 miljoner den här säsongen och det ska vi nog orka med nästa vinter också.

Curt Johansson, ordförande, Luleå.

1. För tidigt att säga, men vi har en förhoppning på nollresultat den här säsongen. Någonstans där kommer vi också att hamna, tippar jag.

2. Vi har ökat antalet åskådare den här säsongen med 350–400 personer. Det är riktigt roligt. I övrigt har det mesta gått enligt planerna.

3. Arenan håller på att byggas om och nästa säsong kommer vi att öka omsättningen från runt 85 miljoner kronor till 100. Bland annat får vi 18 nya loger.

ARTIKELN HANDLAR OM