Davidsson bakom HV:s nya vändning

Helt nytt lag sedan
kaptenen återvände

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Kaptenen har vänt matchserien.

Efter alla skadebekymmer har Johan Davidsson spelat två matcher – och starkt bidragit till att HV 71 kan nå final på lördag.

– Han har varit väldigt, väldigt smart hela matchen igenom, säger Kanal 9:s expert Calle Johansson.

Någonting har hänt med HV 71.

Efter två sämre förluster mot HV tippade de flesta experter att laget var slutkört och segt. Sedan bytte skadedrabbade Johan Davidsson polo och kavaj mot matchtröja och skridskor – och så vände allt.

Utan att finnas i poängprotokollet var Davidsson ledaren bakom 6-1-segern i går. I dag var han ännu mer framträdande.

HV ångade på från start

Men vi börjar från första nedsläpp. I går raketstartade Frölunda och ledde rättvist efter första perioden, i dag spelade lagen på samma arena och med samma skadeförutsättningar – ändå var allt som förbytt.

Regerande mästarna HV 71 gasade från första nedsläpp. Efter 39 sekunder tvingades Frölundabacken Janne Niiskala till en hakning. Efter ett hett, men mållöst, powerplay tryckte gästerna på och Nicholas Angells 1-0 i öppen kasse var logiskt.

19-årige Tedenby dominerade

Sedan tog planens näst yngste spelare över.

Mathias Tedenby är känd som en tekniker, men nu visade han upp sin fysiska sida. Först genom att tackla Lars Eller så hårt att danskens axel verkade hoppa ur led. Sedan genom att trycka ner Joe DiPenta, spela ut till Björn Melin och sedan få tillbaka pucken framför mål och sätta 2-0.

Davidsson punkterade matchen

Efter varsina mål stod det 1-3, men Frölunda malde på. Det var då Davidsson fiskade upp pucken, backhandlyfte den över en försvarare och skickade in 4-1 i öppet mål.

Efter två raka segrar och 10-2 i målskillnad i Scandinavium har HV vänt matchserien. Nu har laget chansen att gå till final om de vinenr på hemmaplan på lördag.

FAKTA

Semifinal 5 i bäst av 7

Frölunda–HV 7 11–4 (1–2, 0–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (6.11) Nicholas Angell (Jukka Voutilainen, Johan Davidsson), 0–2 (6.54) Mattias Tedenby (Björn Melin) , 1–2 (16.17) John Pohl (Fredrik Pettersson, Riku Hahl).

Andra perioden: 1–3 (18.17) Andreas Falk (Teemu Laine, Jukka Voutilainen).

Tredje perioden: 1–4 (18.14) Johan Davidsson mål i tom kasse.

Skott: 28–21 (9–9, 12–5, 7–7).

Utv, Frölunda: 4x2. HV 71: 6x2.

Domare: Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 12 044.

HV 71 leder med 3–2 i matcher.

Analys: Stefan Liv är på väg att spela HV 71 till SM–final i ishockey. För andra kvällen i rad storspelade han i Scandinavium och stod på nytt i vägen för Frölundas attacker. Speciellt i den andra perioden när Frölunda som mest frenetiskt jagade en kvittering svarade Liv för den ena fina räddningen efter den andra. HV gjorde två tidiga mål i den första perioden och kunde sedan behärskat kontrollera spelet, även om Frölunda reducerade till 1–2. Frölundas 19–årige forward Lars Eller skadade sin vänstra arm efter drygt sex minuters spel och tvingades lämna isen. Frölunda var klart bättre än HV i den andra perioden och vann skotten med 12–5. Men, det var HV som gjorde periodens enda mål på en kontring. Frölundas press fortsatte i den tredje perioden, men HV spelade mycket disciplinerat försvarsspel. Johan Davidsson avgjorde definitivt matchen när han satte 4–1 i tomt mål. Efter Frölundas seger i den tredje semifinalen var det inte många som trodde att HV 71 skulle komma till Scandinavium och ”stjäla” två matcher. Laget hade ju inte vunnit i Göteborg på ett år och fyra månader. Nu var det precis det som hände. HV har vänt på semifinalen och leder med 3–2 i matcher. Pressen är nu på Frölunda som måste vinna i Jönköping på lördag.