”Jag var riktigt nervös före nedsläpp”

Miettinen tillbaka när Luleå vann

Foto: Alf Lindbergh
Lubos Bartecko och Tommi Miettinen måljublar.
HOCKEY

Tommy Miettinen gjorde comeback efter sin knäskada för två månader sedan när Luleå slog Färjestad med 2–1 på tisdagskvällen.

Den finländske finliraren var inblandad i båda Luleås mål.

– Jag var riktigt nervös före nedsläpp. Jag hade inget annat mål än att klara att spela hela matchen, och det gick bra. Knät höll, så jag är jättenöjd, och dessutom vann vi. Att jag gjorde två poäng, det är bara bonus, säger den 33-årige centern.

Tommy Miettinen slet av ett ledband i bortamatchen mot Frölunda den 30 oktober. Exakt två månader senare var han tillbaka på isen i förstafemman som center mellan Lubos Bartecko och Martin Chabada, och framför backarna Jan Sandström och Radek Philipp.

Det blev succé.

Femmans första mål, som gjordes efter sju minuter i första perioden, var en riktig delikatess.

Tommy Miettinen vann en tekning i Luleås zon, tryckte iväg pucken till Martin Chabada som passade till Lubos Bartecko som var helt fri vid Färjestads blå linje.

Inövad variant

Slovaken satte högsta fart mot Jonas Gustavsson i Färjestads mål, gjorde två snabba dragningar och sprätte in pucken till höger om målvakten.

– Vi hade pratat om att prova den varianten, och det gick ju fint, säger Miettinen.

Luleås andra mål kom i slutperioden när Färjestads Lee Goren satt utvisad.

Tommy Miettinen fick pucken och direktpassade till Jan Sandström som från blå linjen klippte iväg en lurig puck som letade sig in i målet.

När finländaren blev skadad tvingades Luleå sätta in Martin Chabada som center i förstafemman, en roll som han accepterat, men inte älskat.

Med Miettinen tillbaka får Chabada spela som han vill, som högerytter, vilket gör att förstakedjan har potential att göra formstarka Luleå ännu starkare.

Årets sista match blev en tät och intensiv uppgörelse mellan två topplag. Små marginaler avgjorde, främst effektiviteten framför mål, där Luleå var strået vassare.

Svårt med målskyttet

Färjestads enda mål gjordes av Ari Vallin i andra perioden, via skridskon på Luleås Johan Harju.

Färjestad brände massor av fina målchanser. Det värsta exemplet var när Jesper Mattsson sköt utanför ett helt öppet mål några minuter efter Vallins mål.

– Det gäller att sätta sina chanser, och det gjorde inte vi i dag, sade Tommy Samuelsson, Färjestads tränare.

– Jag tycker vi dominerade andra perioden totalt, och i tredje var det jämnt. Men de får 2–1 i numerärt överläge, det avgör, säger han.

Luleå klättrade en placering genom segern, och ligger nu trea i tabellen.

Färjestad tappade två placeringar, och ligger på femte plats.

Per Vallgårda/TT