Skellefteå-stjärnan kan missa tre matcher till

Två veckor efter käkbrottet – Renberg ännu inte tillbaka

HOCKEY

Käkskadade Mikael Renberg riskerar att missa ytterligare minst tre matcher för Skellefteå.

Efter ett nytt tandläkarbesök under torsdagen är forwardsstjärnan fortfarande osäker på när han kan spela.

– Det var inga problem med bettet när jag kollade hos tandläkaren. Lite problem att gapa är det fortfarande, men jag vet inte direkt vad det innebär i skedet av läkningsprocessen, säger han till sportbladet.se

Foto: OLA WESTERBERG/SCANPIX
Mikael Renberg.

Den tunge powerforwarden är fyra i Skellefteås interna poängliga och förstås en av tränaren Per-Erik Johnssons allra viktigaste spelare i det ständig pågående kriget för att lyfta från tabellbotten.

En snabb blick på matchsviten innan kvällens segermöte mot Linköping visade att Skellefteå förlorat tre av fem matcher sedan Renberg fick käkbenet avslaget och egna tränaren Per-Erik Johnsson gör ingen hemlighet av att nummer 19 saknas.

– Naturligtvis, naturligtvis. Micke är en spelare jag behöver på isen, inte på testcykeln, säger Johnsson.

Comeback – nästa torsdag?

Senaste nytt från läkarhåll är att läkningen går åt rätt håll och att belastningen successivt ökas – men två veckor efter smällen är ingen helt säker på när Renberg verkligen kan vara tillbaka.

– Micke är med och tränar på is, men går inte in i fullkontaktsövningarna. Vi hoppas att han kan spela nästa torsdag, men är inte säkra, säger Skellefteås läkare Larsa Ruthström till sportbladet.se

– Själv skulle han förstås vilja spela redan i kväll, men det gör han inte. Vi har en förhoppning om nästa torsdag, men det kan vara i tidigaste laget även det.

Under torsdagen besökte Renberg tandläkaren igen och fick positiva besked.

– Det var inga problem med bettet när jag kollade hos tandläkaren. Lite problem att gapa är det fortfarande, men jag vet inte direkt vad det innebär i skedet av läkningsprocessen, säger Renberg.

FAKTA

Fick käken krossad på träning

På förmiddagsträningen den 27 december träffades Mikael Renberg olyckligt av ett skott av junioren Tim Erixon som, en puck som studsade via ribban och slog av Renbergs käkben. ”Jag har aldrig blivit så knockad i hela mitt liv. Den här smällen var värre än den jag fick i NHL när de fick sy 200 stygn i ansiktet”, sa Renberg efteråt. Läkarna valde till slut att inte operera eller fixera brottet. Forwarden var inställd på comeback med hjälp av ett specialskydd i hemmamötet mot Frölunda den 3 januari, men efter att ha fått en lättare smäll i ryggen på matchvärmningen svartnade det för Renberg som inte kom till spel. Istället konstaterade hockeytandläkaren Ronny Stenberg en ren läkarmiss. ”Jag blev helt iskall när jag läste att han tänkt spela. Att gå ut på isen med en så pass allvarlig skada är näst intill förenat med livsfara. Får man en smäll till på samma ställe hade han kunnat få permanenta nervskador. Han hade kunnat få men för livet”.

Matcherna Renberg missat

28 december: Mora-Skellefteå 1–2

30 december: Djurgården–Skellefteå 3–2

3 januari: Skellefteå–Frölunda 4–4

5 januari: Färjestad–Skellefteå 4–1

8 januari: Skellefteå–Södertälje 3–6