Finsk succétränare på väg till klubben

HOCKEY

Mästartränaren ersätts av en annan mästartränare.

Harald Lückner försvinner troligtvis från Modo och hetaste namnet att ta över Modo är Kärpäts succétränare Kari Jalonen, som blivit finsk mästare hela sex gånger.

– Han finns med på vår lista över intressanta tränare, säger Erik Holmberg, sportchef i Modo.

Nio elitserieklubbar har inte klart med ny huvudtränare för nästa säsong.

En av de klubbar som inte bestämt sig för vem som ska leda laget i framtiden är svenska mästarna Modo. Harald Lückner har varit i föreningen i tre år och har ett SM-guld på meritlistan. Men det har inte varit friktionsfritt i Modo och flera av de ledande och rutinerade spelarna i Modo har inte varit helt nöjd med Lückner.

Sex finska guld

Det mesta talar för att Lückner inte finns kvar i Örnsköldsvik i höst.

Sportchef Erik Holmberg ställer samman en lista över tänkbara tränare.

På den finns Kärpäts succétränare Kari Jalonen. Han har vunnit sex finska mästerskap, en som spelare, tre som assisterande tränare med TPS Åbo och två som huvudtränare för Kärpät. Nu går hans kontrakt ut med Kärpät.

Han vill inte bekräfta att Modo hört av sig till honom.

– Nej, det kan jag inte. Men jag har blivit kontaktad av flera klubbar i Sverige. Har inte tackat ja ännu. Funderar på framtiden. Antingen blir jag kvar i Kärpät, byter klubb i Finland eller så blir det Sverige, säger Jalonen.

”Han är kompetent”

Jalonen har spelat 22 matcher för Skellefteå.

– Elitserien lockar eftersom ligan är så pass bra. Jag har alltid haft koll på elitserien sedan jag spelade i Skellefteå, säger Jalonen.

Erik Holmberg om Jalonen:

– Han är en kompetent hockeyledare. Han finns med på vår lista över intressanta tränare.

FAKTA

Har spelat 37 NHL-matcher

Kari Jalonen

Ålder: 47 år. Bor: i Oulu, men övriga familjen bor i Åbo. Meriter som spelare: Mästare SM-Liiga 1989. Årets rookie i SM-Liiga 1979. Skyttekung SM-Liiga 1989. Spelat 37 NHL-matcher 1982 till 1984. Gjorde 22 matcher för Skellefteå 88-89. Meriter som tränare: Finsk mästare 2005 och 2007 med Kärpät. 1999, 2000 och 2001 finsk mästare med TPS Åbo, som andretränare. Brons i SM-Liiga 2006.

Tränarläget i elitserielagen:

Brynäs

Olof Östblom våren 2008

Thomas Thelin våren 2008 (Har sedan tidigare en fast anställning i Brynäs).

Östblom har gjort ett bra jobb och har redan blivit lovad av sportchef Micke Sundlöv att få fortsätta i Brynäs. Men Östblom kan få assistans - av antingen Harald Lückner, Pär Djoos eller Harri Rindell.

Djurgården

Hans Särkijärvi våren 2008

Michael Johansson våren 2009

Tomas Montén våren 2008

Särkijärvi är tjänstledig från jobbet som inspektör vid polisen. Mycket troligt att han går tillbaka till tryggheten i det civila livet. Snacket inom Djurgården är att Tomas Montén, 30, flyttas upp och blir ytterst ansvarig för laget. En billig lösning, som passar Djurgårdens tunna plånbok.

Skellefteå

Per-Erik Johnsson våren 2008 (Har ett optionsår)

Mats Lindgren våren 2009.

Per-Erik Johnsson säger att han trivs i Norrland. Men det är påfrestande att bo 90 mil från familjen. Johnsson är framgångsrik med tippade jumbolaget Skellefteå, det gör honom eftertraktad på marknaden. Kan ta över Färjestad.

Färjestad

Tommy Samuelsson våren 2008.

Clas Eriksson fast anställd.

Erik Granqvist våren 2008, men har ett optionsår för 2008-2009.

Färjestad har haft fem huvudtränare på två år. Nu går Tommy Samuelssons kontrakt ut i vår. Ryktet går att Tommy Samuelsson och Per-Erik Johnsson leder laget nästa år.

Frölunda

Roger Melin våren 2008

Kent Norberg blir ny General Manager och hetaste namnet att bli huvudtränare är Ulf Dahlén. Troligtvis fortsätter Jens Gustavsson och Emil Olsén som assisterande tränare.

Linköping;

Jan Karlsson våren 2008 (Är tjänstledig från Frölunda).

Magnus Hävelid anställd av LHC.

Mattias Elm anställd av LHC.

Jan Karlsson är tjänstledig från Frölunda och slutar i Linköping när säsongen är över. Antingen jagar Linköping en ny tränare, Wayne Fleming?, eller så flyttas Magnus Hävelid upp ett knäpp på rankingen.

Modo

Harald Lückner våren 2008

Fredrik Andersson våren 2008

Det blir tränarbyte i Modo. hetaste namnet att ta över Modo är finske succécoachen Kari Jalonen, som fört Kärpät till tgå mästerskap de tre senaste åren.

Mora

Pär Djoos våren 2008

Kari Eloranta våren 2008

Allt är avhängt på hur det går för Mora. Blir det degradering tvingas klubban att göra en omstart och se över organisationen.

Timrå

Charles Berglund våren 2010

Per Nygårds våren 2009

Timrå sitter säkert. De har låst upp Berglund i tre år. Bara en katrastrof som missat slutspel kan slita Berglund från Sundsvall.

Djurgården

Hans Särkijärvi våren 2008

Michael Johansson våren 2009

Tomas Monten

Särkijärvi är tjänstledig från jobbet som inspektör vid polisen. Mycket troligt att han går tillbaka till tryggheten i det civila livet. Snacket inom Djurgården är att Tomas Montén flyttas upp och blir ytterst ansvarig för laget. En billig lösning, som passar Djurgårdens plånbok.

Södertälje

Leif Strömberg våren 2009

Fick nyligen förlängt ett år med Södertälje. Men blir Södertälje degraderat är troligt att Södertälje gör rent hus, både på ledarsidan och spelarsidan. Intressant situation i Södertälje eftersom Strömbergs chef, Stefan Nyman, även är hans assistent som andretränare i laget.

HV 71

Kent Johansson våren 2010

HV leder serien. Allt frid och fröjd. Johansson är just nu den mest framgångsrika svenska tränare på 2000-talet i elitserien.

ARTIKELN HANDLAR OM