Simons svek

Klubbledningen gick mot spelarna – sparkade Pär Djoos: ”Vi ville förändra”

Foto: KRISTER HALVARS
Gudfadern Mot spelarnas önskan om lugn och ro agerade Jan Simons. ”Det är jag som tagit beslutet, tillsammans med klubbledningen. Vi ville få en förändring,” säger Jan Simons, klubbdirektör i Mora.
HOCKEY

Moras spelare ville ha lugn och ro.

Då sparkade klubbledningen Pär Djoos.

– Vi har inte begärt att få en förändring, säger Håkan Bogg, lagkapten.

Mora ligger sist i elitserien.

Nu har klubbledningen beslutat att för andra gången den här säsongen sparka huvudtränaren.

25 december fick Magnus Arvedson, 36, sparken.

I går fick Pär Djoos, 39, sparken. Mora blir därmed ett av få lag som sparkat två tränare under en säsong.

– Det är jag som tagit beslutet, tillsammans med klubbledningen. Vi ville få en förändring, säger Jan Simons, klubbdirektör i Mora.

Spelarna: Lugn & ro

Tränarbytet och Simons krafttag under gårdagen är överraskande. Så även för spelarna.

De hade ett möte i tisdags där frågan om förändring i lagledningen kom upp. Då sa spelarna att de ville ha lugn och ro jobba vidare som tidigare. Trots det sparkades Djoos i går.

– Jag har inga kommentarer om vad spelarrådet sa efter mötet, säger Simons.

Lagkapten Håkan Bogg är med i spelarrådet.

– Vi var chockade efter att Janne berättat om tränarbytet före träningen. Vi satt tysta i omklädningsrummet och bara tittade på varandra, säger Bogg.

Martin Jansson är en av veteranerna i Mora och han var lika överraskad som Bogg.

– Ja, det är inget som spelarna önskat. Pär Djoos har lyckats får bra harmoni i gruppen och fint go i laget. Att vi inte vinner matcherna ska man kanske inte skylla på tränaren, säger Martin Jansson.

Tillfället att sparka Pär Djoos på är ovanligt – mellan två träningar.

Sportbladet har försökt att nå Pär Djoos, men han vill inte prata om det som hänt.

– Inga kommentarer, hälsar han via SMS.

Nu väntar en mycket viktig period för Mora. Först Mora mot HV 71 på torsdag och sedan en bortamatch mot Modo nästa lördag.

Två raka förluster – och kvalserien är sannolikt ett faktum.

FAKTA

Turbulensen i Mora

Augusti 2007

Tränaren Magnus Arvedson stod på klubbdirektör Jan Simons sida när klubbledningen ville införa nolltolerans gentemot alkohol. Spelarna slog bakut och vägrade. ”Alkohol och idrott hör inte ihop”, sa Magnus Arvedson. Till slut fick lagledningen backa om alkoholförbudet.

24 september 2007

Mikael Simons glömdes bort. I elitseriepremiären mot Södertälje glömde tränarna att anmäla Mikael Simons, son till klubbdirektören Jan Simons. Mikael satt halva matchen på bänken, men när domarna upptäckte att Mora hade en okvalificerad spelare i båset skickade de Mikael Simons till omklädningsrummet. Efteråt skämdes tränarna.

Oktober 2007

Mora har en väldigt jobbig period och efter 13 matcher och endast två segrar rasar Mora till bottenträsket i elitserien.

December 2007

Moras tunga sponsorer kräver att det blir en förändring i Mora. Förändringen kommer...

18 december 2007

Jan Simons har möte med före detta Rapperswil-tränaren Kari Eloranta på Moras kansli.

25 december 2007

Huvudtränare Magnus Arvedson får beskedet av klubbdirektören Jan Simons att han tvingas att lämna laget. Sportbladet avslöjar nyheten på annandagen. Förändringen som sponsorerna efterlyst blir verklighet.

17 januari

Inför säsongen värvades Johan Lindström till Mora för att bli en poängkung. Men Lindström har en miserabel säsong och i januari väljer Simons att sälja Lindström till HV 71.

7 februari

Inför en isträning, 15.45, går Jan Simons in i Moras omklädningsrum. Han pratar på engelska och säger att Pär Djoos får lämna tjänsten som huvudtränare och att Kari Eloranta blir huvudtränare.

Moras händelserika torsdag

10.45 inleder Moras spelare ett fyspass. Pär Djoos sitter i tränarrummet och drar upp riktlinjer in för det kommande ispasset. 4 12.30 Ispasset avslutas. Pär Djoos är nöjd med träningen. 4 15.00 Pär Djoos får beskedet av Jan Simons att han tvingas lämna laget omedelbart. 4 16.30 ska ett andra ispass starta, men den här gången finns inte Pär Djoos runt laget – han har fått sparken – av Jan Simons.

Sammanställning: Tomas Ros

Återstående matcher

14/2 HV 71 (h)

16/2 Modo (b)

18/2 Frölunda (h)

21/2 Södertälje (b)

23/2 Skellefteå (h)

26/2 Djurgården (b)

28/2 Färjestad (b)

1/3 Timrå (h)

4/3 Brynäs (b)

6/3 Luleå (h)

8/3 Linköping (b)

ARTIKELN HANDLAR OM