Thornéus: Rutinen kan bli Brynäs räddning

HOCKEY

Brynäs tränare Olof Östblom borde genast skicka blommor till Pavel Brendl, Andreas Dackell och Tommy Sjödin.

Tack vare dem har han jobbet kvar.

Åtminstone en match till.

Elva matcher utan trepoängare, en jumboplats i tabellen och ett ordentligt kantstött självförtroende. Lägg därtill en 18-årig färsking i målet, gamlingar som agerar som just gamlingar och en orutinerad tränare i båset.

Så såg förutsättningarna ut inför Brynäs ödesmatch mot Södertälje och inte ens under knivhot hade jag vågat satsa en enda sekin på Brynäs-seger.

Sedan går laget ut och gör tre snabba mål redan i första perioden mot erkänt försvarsstarka Södertälje.

Nej, årets upplaga av elitserien är onekligen inte lätt att tippa.

Beundransvärd färsking

Någonstans måste man beundra tränaren Olof Östblom. Att som färsking, 29 år gammal, träna ett klassiskt lag som Brynäs innebär att man varje dag måste samsas med sisådär ett hundratal assisterande tränare bara i Gävle-området. Varje beslut han tar granskas med mikroskop och varje förlust möts med en lätt axelryckning följt av orden:

– Vad var det vi sa?

Själv vill han inte hålla med om att han har mer att bevisa än andra, mer rutinerade, kollegor.

– Men å andra sidan bryr jag mig inte om vad som skrivs eller sägs. Det viktigaste är att jag har spelarnas förtroende.

Det verkar Olof Östblom ha – än så länge – men frågan är hur länge etablissemanget har tålamod? Inför matchen i går pratades det i korridorerna om att sparkade Mora-tränaren Pär Djoos satt hemma och bara väntade på ett klartecken från Brynäs-ledningen. Hur det är med den saken vet jag inte, men hamnar klubben i kvalserien kommer det garanterat att landa ett nytt ansikte i båset.

I går klev de mer rutinerade spelarna fram. Pavel Brendl satte tre mål och hade en assist, Andreas Dackell gjorde ett hästjobb i defensiven och farbror Sjödin – som Olof Östblom bänkade och förnedrade häromsistens – visade takter som gjort honom till en stor ikon i Gävle.

Ironiskt nog är det killar som Tommy Sjödin som kan rädda Olof Östbloms jobb.

Tar defensivt ansvar

Krisen är långt ifrån över i Brynäs, men förutsättningarna för att rädda vintern finns när spelarna som väntas dra ett tungt lass också gör det.

Pavel Brendl har fått mycket kritik, men han har plötsligt vaknat till liv och har till och med överraskat. Han leder målligan i elitserien – det kanske inte är helt oväntat – men tjecken tar numera även ett defensivt ansvar och så passar han pucken till medspelarna i bland.

Redan uträknade Brynäs har inte gett upp och klubben kan – jag säger kan – klara sig undan kval.

I alla fall såg det ut så i går.

Tacka Brendl, Dackell och Sjödin för det, Olof Östblom!