Nya klubban – var god böj

Mårtensson: Man skjuter hårdare

Foto: jimmy wixtröm
Elitseriens poängkung Tony Mårtensson flyttar till Ryssland.
HOCKEY

Här är poängkungen Tony Mårtenssons nya klubba.

Skaftet är böjt likt en störtloppsstav och skotten ska bli hårdare.

– Skotten går högt och det är ju bra i den hockey som är i dag, säger Tony Mårtensson.

Specialklubban.

Det var meningen att Tony Mårtensson skulle ha testat den nya klubban i tisdags. Men 90 minuter före matchstart sa Linköpings sportchef Johan Hemlin att klubban inte var tillåten att spela med.

Dispens krävs

Svenska ishockeyförbundets utrustningsregler sade nej.

– Som jag förstod det måste skaftet vara rakt och eftersom den här nya klubban är böjd så måste man söka dispens, säger Mårtensson.

Han har tränat med den nya klubban i en månad och är positiv till den.

– Man skjuter hårdare med den, helt klart. Det blir mer tryck på pucken och skotten går högre. Sedan får man iväg skott snabbare och det är bra i trängda lägen, säger Tony Mårtensson.

Han hoppas att dispensen blir klar snabbt och att han får spela med den redan i kväll.

– När man tittar på klubban så blir man kanske skeptisk. Den ser ju annorlunda ut. Men när man väl spelat ett tag med den så tänker man inte på att den är böjd, säger Tony Mårtensson.

Loob testade negativt

Skillnaden mellan den nya klubban som Mårtensson nu provar och en gammal ”vanlig” klubba är utformningen av skaftet. Mårtenssons klubba har en utbuktning på skaftet som gör att spelaren ska få ut mer kraft från svikten till pucken.

Håkan Loob testade en utbuktning, likt den på Mårtenssons klubbor, på hans träklubbor för 20 år sedan, men lade ned försöket ganska snabbt.

Kanske passar uppfinningen bättre på kompositklubbor.

FAKTA

Hockey-uppfinningar

Böjt skaft

Tony Mårtensson testar just nu en klubba där skaftet inte är rakt utan det är en utbuktning längts ned på skaftet. Anledningen är att svikten på skaftet ska ligga rakt över pucken. Hockeyligan tillåter inte klubban, än så länge.

Varma skenor

Cirka 30 NHL-spelare ska testa varma skenor. Det kan bli revolutionerande för hockeyvärlden.

Skenorna är cirka fem grader varma och det ska göra friktionen mot isen mycket mindre. Värmen kommer från batterier och mikroprocessorer i skridskon. Mindre friktion – snabbare spelare?

Kompositklubbor

För tio år sedan började elitspelarna att gå över från vanliga träklubbor till kompositklubbor av grafit, glasfiber eller carbon. Klubborna var gjutna i ett stycke.

Fördelen med kompositklubban är att skotten blir hårdare.

En del spelare tycker dock att puckkänslan försvinner.

ARTIKELN HANDLAR OM