Luleås galna genrep

Träningspasset: Sätta upp egen pjäs – om kärlek

Osportsligt uppträdande Luleåspelarna Thomas Raffl och Robin Lindqvist åtrår båda Pierre Johnsson i deras scenkonstverk på temat ”Min första kärlek”.
HOCKEY

Teater ska göra Luleå till ett bättre ishockeylag i vinter.

I samband med lagets upptaktsträff fick spelarna agera skådisar och sätta upp ett eget teaterstycke.

– Att göra lite annorlunda saker är ett bra sätt att svetsa samman truppen, säger sportchefen Lars ”Osten” Bergström.

Elitserielagen gör annat än bara tränar och spelar matcher, åtminstone under försäsongen.

Sportbladet har frågat de tolv lagen om sommarhalvårets mest udda aktivitet. Svaren är – minst sagt – varierande.

Några lag har inte gjort något speciellt, andra lag har bastat, åkt vattenskidor och spelat beachvolleyboll.

Luleå har spelat teater.

Tältade på en ö

Spelarna har fått agera skådespelare och sätta upp en helt egen, fyra minuter lång, föreställning.

Teaterstycket var en del av ett helt dygn fullt med aktiviteter som klubben genomförde i början av augusti.

– Temat var ”kan vi ta oss fram på vatten, kan vi ta oss fram på is”, berättar Lars Bergström.

– Killarna fick paddla kanot, bygga sin egen flotte och sedan tälta på en jättefin ö ute i Luleås skärgård.

Och det var ute på ön som spelarna fick testa sina skådespelartalanger.

Peruker & kläder

Inför kanotfärden delade chefen för Norrbottensteatern, Karin Enberg, ut skriftliga instruktioner, peruker och kläder till spelarna.

I grupper om fem och fem skulle spelarna sedan gestalta ”när jag mötte min första kärlek”.

– Det blev väldigt varierande framföranden, kan man säga. En del sjöng och spelarna bjöd verkligen på sig själva, det var riktigt riktigt bra, säger Bergström.

Positiv erfarenhet

Varför valde ni att låta laget spela just teater?

– Det är ett bra sätt att komma varandra nära på kort tid. Jag har bara positiva erfarenheter av att vara ute och göra saker tillsammans. Sedan har vi en väldigt bra relation med Norrbottensteatern, vi går på teater och de går på ishockey.

Ingen risk att vi får se en massa filmande på isen i vinter?

– Haha. Nej, det tror jag inte, det var i alla fall inte syftet. Dessutom kommer vi att köra med domare på träningarna fram till premiären och jag räknar med att filmningar kommer att beivras.

FAKTA

Vad är det mest udda ni har gjort på försäsongen?

Niklas Czarnecki, tränare, Brynäs

”Vi jobbar mycket med gruppen och målet har varit att öka förståelse för hur vi blir bra på isen. Vi var iväg på ett läger där vi jobbat med ”reflekterande teamet” där små grupper fick diskutera en frågeställning sinsemellan och övriga laget var åhörare. Vi har även jobbat hårdare med fys, som vi försökt att individualisera.”

Janne Järlefelt, sportchef, Djurgården

”Vi har varit lediga i en vecka, precis efter Nordic Trophy. Det var tränarna som bestämde det. Mental vila för kropp och huvud. Vi startade säsongen med en resa till Lidö i skärgården där vi åkte vattenskidor och wakeboard, bastade, åt gott och mådde bra.”

Ulf Dahlén, tränare, Frölunda

”Vi har tränat hårdare än i fjol. Bland annat har vi lite längre ispass och ibland har vi dubbla pass. Nu har vi ispass på över en timme. I fjol var passen strax under timmen.”

Jesper Mattsson, spelare, Färjestad

”Inte så mycket annorlunda. Vi har tolv nya spelare och vi är tillbaka på ruta ett. Vi hade planerat att åka till Åland för Nordic Trophy-slutspelet, men det blev ju inget av det. Vi jobbar, som vanligt, med mental träning med Lennart Karlsson. Målsättningen är att alla ska hoppa på tåget och se hur mycket längre man kan nå med en positiv attityd. Har en känsla att vi även kört mer och längre styrketräning, främst ben, än tidigare.”

Jan Karlsson, tränare, HV71

”Vi har inte gjort något udda över huvud taget, så jäkla tråkig är jag. Jag tror inte på att man ska toka till det för mycket.”

Slavomir Lener, tränare, Linköping

”Möjligtvis att vi spelade fyra matcher redan under de två första veckorna vi var på is. Annars har vi medvetet valt att inte göra något speciellt, utan stannat på hemmaplan och byggt upp laget. Däremot kommer vi att ha en del team building-aktiviteter när vi närmar oss slutspelet.”

Mats Lavander, spelare, Luleå

”Vi hade en helg med lite olika teambuildingaktiviteter. Vi paddlade kajak och hade vattenpolo. Sedan på kvällen spelade varje femma upp en liten teater med ett kärlekstema. Det var riktigt roligt att kolla på. Niklas Olausson visade upp skådespelartalanger.”

Per Svartvadet, lagkapten, Modo

”Ärligt talat har vi inte gjort något speciellt. Men när vi för ett par veckor sedan var på träningsläger i Schweiz spelade vi beachvolleyboll. Annars har det bara varit traditionell träning.”

Gunnar Persson, tränare, Rögle

”Vi packade ryggsäckarna fulla och promenerade från hallen till Torekov en av de varmaste sommardagarna. Det tog nästan åtta timmar. Sedan har vi tränat lite annorlunda med mycket brottarträning, en rejäl innebandymatch i veckan och tränat mer styrka- smidighet- och konditionsträning utanför gymmet.”

Christoffer Norgren, spelare, Skellefteå

”Vi spelade paintboll i början av augusti och var på en relaxavdelning på kvällen. Det var väl det märkligaste vi har gjort.”

Peter Popovic, tränare, Södertälje

”Vi har gått nedför en vägg! Det finns ett ställe i Västerås som heter ”Vertical run” som jag läste om när jag bodde där. Nu när jag kom till Södertälje tänkte jag att vi skulle testa på det. Man knyter fast sig i en sele och promenerar längs väggen. Sedan på kvällen hade vi det trevligt med allsång.”

Magnus Pääjärvi-Svensson, spelare, Timrå

”Vi hade inkilning där alla nya fick käka rå surströmming. Jag fick också göra det eftersom jag har missat inkilningen båda åren som jag har varit i a-laget. Det var helt klart det äckligaste jag någonsin har ätit. Sedan var vi och gick nerför väggen i Västerås, vertical run.”

Enkät: Daniel Grefve, Tomas Ros, Hans Abrahamsson