”FETA OCH OSMARTA”

Innebandystjärnans attack på ishockeyn

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
”stora brunkare” Storväxta spelare som har dålig teknik, bristfälligt spelsinne och knappt kan slå en passning i sidled. Det är Peder Bodéns bild av svensk hockey.
HOCKEY

I år satsar Dalen på en hockeytränare.

Ändå är det tydligt vad den assisterande tränaren, ex-landslagsmannen Peder Bodén, tycker om sporten.

– Hockey spelar man inte för att man är smart, utan för att man är fet och stor, säger han.

Peder Bodén, spelande assisterande tränare i Dalen.

Har du missat att innebandyns superliga tjuvstartar i dag?

Sannolikt är du inte ensam, sporten har sedan länge vant sig vid ett liv i skuggan av ishockeyn. Men det är obegripligt, enligt Dalens spelande tränare Peder Bodén.

– Innebandyn är sjukt mycket roligare. Det krävs egentligen ingenting som hockeyspelare, väger du nittio kilo så kan du vara destruktiv back, det klarar alla. Pucken ska dumpas ner – det är allt, säger han.

Menar du att hockeyn är en dummare sport?

– Ja, i innebandy är spelarna smartare. Rent teknikmässigt är innebandyspelarna flera mil före – det går så mycket snabbare. Det som är tråkigt med hockey är att det är lätt att vara destruktiv, vem vill se en destruktiv sport?

Umeålaget Dalen har tappat fem av sina stora profiler inför årets säsong och tippas få slita runt slutspelsstrecket. Peder Bodén har tagit steget upp som spelande tränare, men hans uttalanden blir ännu mer spektakulära om man ser till vem han delar ansvaret med:

Håkan Wirtala, som kommer från jobb i Vännäs Hockey, Lidingö Hockey och senast Björklövens J20.

Men Bodén står på sig. Han berättar att han nyligen såg Modo besegra Björklöven med 1–0 och inte hittade några skäl att omvärdera.

Ger Foppa godkänt

– Det blir ofta två-tre mål per match och man verkar lägga väldigt lite kraft på det offensiva. Klart att det är kul att se på NHL, men i elitserien och allsvenskan finns det spelare som inte kan slå en sidledspassning. Jag har svårt att se att en spelare i hockeyallsvenskan skulle kunna bli bra på innebandy, till exempel, säger han.

Tvärtom då?

– Ja, om man är stor. Alltså, det är klart att Foppa har spelsinne, det syns, han hade klarat sig på innebandyplanen. Men de flesta är stora brunkare som tränar sju timmar per dag och inte kan mycket mer.

FAKTA

SÅGNINGARNA SOM RETAR DE SVENSKA HOCKEYSTJÄRNORNA

”Det krävs egentligen ingenting som hockeyspelare, väger du 90 kilo kan du vara destruktiv back”

”Teknikmässigt är innebandy-spelarna flera mil före – det går så mycket snabbare”

”Klart det är kul att se på NHL, men i elitserien finns spelare som inte kan slå en sidledspassning”