Elitseriens nya MONSTER

Målvakterna blir allt större: "Trend som kommer fortsätta"

Foto: Pernilla Wahlman/Kai Rehn/Annika af Klercker
STORA FÖREBILDER Henrik Karlsson, Jacob Markström och Anders Lindbäck tillhör den nya målvaktsgenerationen.
HOCKEY

Jonas ”Monstret” Gustavsson har lämnat elitserien.

Men elitseriens skyttekungar ställs snart mot ett nytt skräckkabinett.

De nya målvaktsmonstren som är upp emot två meter långa och väger nästan 100 kilo.

– Det här är en trend som kommer fortsätta, säger Färjestads målvaktstränare Erik Granqvist.

Han och Färjestad har ersatt 191 centimeter och 87 kilo Jonas Gustavsson med 198 cm och 95 kilo Henrik Karlsson.

Timrå satsar på lika långe Anders Lindbäck som värvats från Brynäs, där 194 centimeter långe supertalangen Jacob Markström står kvar.

Målvakterna har växt explosionsartat de senaste åren och har fått mått som påminner om basketspelare.

– Allt har med den nya butterflystilen att göra där du ska täcka av så stor yta som möjligt. Är du stor, har bra teknik och snabba förflyttningar har du självklart en fördel mot en mindre målvakt. Du täcker en större yta, säger Granqvist.

Startade med Lundqvist

– Att så många av dagens målvakter är stora tror jag har med Henrik Lundqvist att göra. Även om han bara är 186 centimeter, upplevdes han som extremt stor med sina skydd och aggressiva spelstil. Jag tror det skapade en trend här hemma, där man ställde de största killarna i mål i unga år för man visste att det var en fördel att vara stor med det nya, moderna målvaktsspelet. Tidigare var det de minsta, reaktionssnabba killarna som fick bli målvakter.

Jonas Gustavsson gjorde braksuccé i Färjestad i fjol och kunde välja och vraka bland NHL-klubbarna den här ­säsongen. Det blev Toronto till slut och när Färjestad värvade en ersättare, satsade man på en ännu större målvakt.

Jätten Henrik Karlsson, som är elitseriens störste målvakt redan innan serien börjat.

”En stor fördel”

Han är lika lång som Timrås Anders Lindbäck men vinner med några extrakilo på vågen.

– Då har jag ändå gått ner tre, fyra kilo inför den här säsongen. Jag väger väl kring 95 kilo just nu, säger Henrik Karlsson.

Han tillhör inte dem som kommit fram på grund av ”Henke”-effekten- Henrik Karlsson är 26 år - även om han också kallas Henke.

– Men när jag blev målvakt sågs det knappast som någon fördel att vara stor. Det har vuxit fram med det nya målvaktsspelet och det är klart att man har en väldigt stor fördel och jag har tagit ett stort steg när jag fått bättre teknik.

Vetenskapligt fastslaget

Med dagens butterflyteknik går målvakterna ner i ett v och stänger helt längs isen, samtidigt som de täcker övre delen av målet med överkroppen.

– Då gör det en jäkla skillnad om du är lång. Är du snudd på två meter täcker du en decimeter högre upp än en kille som är 1,80, säger Erik Granqvist.

I det här fallet är det vetenskapligt fastslaget.

Längden h a r betydelse.