NHL: VI VILL HA ”FOPPA”

Scouter såg showen: ”Vi skulle ta emot honom öppna armar”

Foto: Foto: OLA AXMAN
Peter Forsberg, lagkamrater och Modoklacken jublar efter att den förstnämnde avgjort mot Djurgården i sudden death. Nu blir det en match till i Modo och sedan kan det bli NHL igen för Foppa. ”Jag har inte stängt några dörrar”, säger han till Sportbladet.
HOCKEY

Kungen är tillbaka.

Sportbladets betyg på Peter ”Foppa” Forsberg efter matchen mot Djurgården kan bara bli ett:

Världsklass: .

– Vi skulle ta emot honom med öppna armar, säger NHL-laget Edmontons scout Kenta Nilsson.

Foto: Foto: OLA AXMAN
Peter Forsberg och Kenta Nilsson träffades efter matchen.

Han satt på läktaren tillsammans med ett koppel andra NHL-scouter, som säkert skickade långa rapporter till sina NHL-lag i natt.

– Vi ville ha honom redan i fjol. Vilket lag säger nej till en stjärna av hans kaliber, säger Chicagos svenske scout Mats Hallin.

Kenta Nilsson hade själv mycket gemensamt med Foppa som spelare, men har väl inget större hopp om att få honom till Edmonton.

– Men han är välkommen varje dag i veckan.

”Helt sinnessjukt”

Niklas Wikegård var lyrisk i Svt:s Hockeykväll trots att hans gamla klubb Djurgården förlorade.

Radiosportens expertkommentator L-G Jansson hade bara en sak att säga efter Foppas uppvisning i första perioden:

– Helt sinnessjukt.

Det var bara Peter Forsberg själv som var kritisk.

– Ja, två plus är jag väl värd. Det gick lite bättre än i första matchen och det var skönt att få avgöra. Men allt jag gjorde var att peta in en retur.

Men Foppa är mer än klädsamt blygsam när han säger så. Han hyllade till och med djurgårdsklacken som häcklade honom redan innan nedsläpp.

– Jag tycker det var bra tryck på läktarna. Härligt att så många Modo- fans var på plats, men djurgårdsklacken var jättebra hela matchen. De höll igång hela tiden, även om jag inte lyssnade så noga på vad de skrek. Det är så här det ska vara, säger Foppa.

”Lite grinig från start”

Men det var förmodligen klacken största misstag.

Under alla år i NHL fanns det en stående order angående Foppa:

Reta inte upp honom – det är då han är som bäst.Nu kom Foppa in som en retad tjur på isen och tog två utvisningar de första fem minuterna.

– Ja, jag var lite grinig redan från start och åkte runt och tog utvisningar och bråkade. Jag får ta det lugnare i nästan match mot HV. Jag märkte att jag blev trött, säger Foppa.

Ändå avgjorde han matchen mot Djurgården nästan på egen hand.

Först genom att servera kedjekompisen Magnus Häggström en drömpassning till 1–1.

Utvisad – och hjälte

Sedan åkte Foppa ut bara en halv minut in i sudden death, efter att ha tagit en fight med djurgårdsbacken Marcus Ragnarsson bakom Djurgårdens mål.

– Han fick igen för alla crosscheckingar han gett mig under tio år i NHL, säger Foppa och skrattar.

De möttes otaliga gånger då Ragge var back i San Jose och Foppa spelade i Colorado.

Foppa klev sedan in på isen 2.32 in i sudden. 19 sekunder senare hade han avgjort matchen. Men trots succén hade han inga svar om framtiden.

– Nej, det kändes bättre än i torsdags, men jag vet inte hur det känns i nästa match. Jag har inte tagit några som helst beslut och inte heller stängt några dörrar.

På måndag spelar Foppa sin sista match på sitt veckolånga tryout-kontrakt med Modo. Mot serieledande HV 71 i Jönköping.

FAKTA

FEM KLUBBAR SOM FORSBERG KAN HAMNA I

1. Washington Capitals

Foppa är själv intresserad och gillar lagets andre svensk Nicklas Bäckström. Passar in i lagbygget där det saknas en rutinerad stjärna sedan Sergej Fedorov återvände till Ryssland.

2. Philadelphia Flyers

General managern Paul Holmgren är förtjust i Foppa, som trivdes i Flyers och känner att han vill betala tillbaka det han levererade på grund av foteländet. Men Flyers har litet löneutrymme.

3. Colorado Avalanche

Är fortfarande älskad i Denver, Colorado, och Avalanche behöver ett affischnamn. En teori är att han startar i Avalanche för att sälja biljetter, för att bytas bort till en Stanley Cup-utmanare inför slutspelet.

4. Modo

Grattis, Elitserien. Modo kommer alltid vara klubben i Foppas hjärta. Det finns en chans att han stannar och till och med att Markus Näslund ansluter efter jul. Men chanserna för det är små.

5. AK Bars Kazan

Det har gått rykten länge om drömbud från ryska KHL och de stämmer säkert. Det vore en enorm prestigeseger om ryssarna lyckades landa ett namn som Foppa. Men pengar är inte allt här i livet ...

ARTIKELN HANDLAR OM