"Han slår mig på näsan så hela tröjan blev nedblodad”

Andreas Jämtin i Gävle Tingsrätt just nu: Det var självförsvar

HOCKEY

GÄVLE. Linköpings Andreas Jämtin får vänta en vecka på sin dom efter misshandelsåtalet.

Det förkunnade lagman Karl-Axel Bladh när rättegången mot hockeystjärnan avslutades i Gävle tingsrätt vid lunchtid i dag.

Direkt efter rättegången hastade Jämtin vidare mot Arlanda för att försöka hinna till kvällens bortamatch mot Luleå.

Foto: TORD WESTLUND
Andreas Jämtin.

Men hinner han spela i kväll?

– Om Jämtin spelar beror på hur han känner sig känslomässigt och om han hinner med flyget givetvis, sa Mike Hellber, Linköpings klubbchef som fanns med i rätten.

Jämtin stod åtalad misstänkt för misshandel av Brynäs sportchef Michael Sundlöv efter ett bråk i spelargången i Läkerol Arena efter en match mellan Brynäs och Linköping 12 februari.

Jämtin, 26, hade fått matchstraff och stötte på Sundlöv, 44, i spelartunneln på väg ut.

De båda stötte ihop.

Sundlöv kastade ur sig några illa valda ord. Så långt är man eniga.

Men sen går uppgifterna i sär.

Föll bakåt

Sundlöv hävdar att Jämtin vände sig om och slog ett knytnävsslag mot honom. Slaget träffade vid ena ögat och Sundlöv föll bakåt.

– Jag visste inte då att det var Sundlöv som stod där utan trodde att det var någon supporter som tagit sig ner och ville gör mig illa, menade Jämtin.

Jämtin hävdar att han sen bara knuffade ifrån sig den här personen.

Men flera vittnen stödjer Sundlövs version och berättade för rätten om att det handlat om swing och ett knytnävsslag så att handsken sen flög av.

Efter slaget mot Sundlöv gav sig Brynäs materialförvaltare Mattias Pettersson på Jämtin.

– Jag kollar på Micke när en person kommer från sidan och slår mig på näsan så hela tröjan blev nedblodad

Mattias Pettersson:

– Jag agerade instinktivt då Sundlöv stod på knä med händerna för ansiktet när Jämtin gick emot honom. Så här efteråt tycker jag förstås att det var onödigt att slå till Jämtin. Det kan ha räckt med att knuffa bort honom så jag har bett om ursäkt.

Av slaget från Pettersson fick Jämtin näsblod.

”Skylla mig själv”

Michael Sundlöv förbannade sig själv över att han ställt sig i spelargången där han inte borde ha varit.

– Jag fick skylla mig själv, säger han.

Han har heller inte anmält händelsen och inte ställt några skadeståndskrav.

– Nej, jag hade velat slippa den här rättegången. Det kändes överspelat, säger Sundlöv.

Åklagaren Mikael Hammarstrand framhöll också att Sundlöv inte fört talan i målet.

– Det är jag som tagit initiativet till anmälan. Inte Sundlöv eller Brynäs. Misshandel vid sidan av plan har inte med idrott att göra. Många ungdomar har hockeyspelarna som förebilder och misshandel accepteras inte. Då måste samhället – i detta fall jag som åklagare – agera när detta sker, säger Hammarstrand.

Åkalgaren påminde om att misshandel av den här graden normalt ger en månads fängelse. Men då det finns förmildrande omständigheter ansåg han att villkorlig dom i kombination med samhällstjänst eller dagsböter kan räcka.

Jämtins försvarare, advokat Gunnar Bengtsson, ansåg att åtalet skulle ogillas.

Om en vecka, måndag 5 oktober, faller domen.

FAKTA

Så här kan Andreas Jämtins hektiska dygn se ut

I går efter middag: Tillsammans med Linköpings materialförvaltare David Bedrin, som även är kallad som vittne, bilade Jämtin de 37 milen från Linköping till Gävle. Bedrin och Jämtin tar in på ett hotell i Gävle.

09.00: Rättegången inleds i Gävle tingsrätt, sal 6. Totalt 13 vittnen har hörts i utredningen, och flertalet (nio) av dem kommer att höras under rättegången.

Ca 12.00: Det är oklart hur lång tid målet kommer ta, och om dom kommer att förkunnas i samband med rättegången eller i efterhand. Men normalt bör målet vara avslutat senast vid lunchtid.

Ca 12.15: Linköpings klubbdirektör Mike Helber kommer att närvara vid rättegången. När rättegången är avslutad är tanken att Jämtin och Helber ska åka bil de 13 mil motorväg mellan Gävle och Arlanda. En resa som tar cirka en timme och femton minuter.

Ca 13.30: Förhoppningen är att hinna med flyget som lyfter från Arlanda klockan 14.15 och landar i Luleå klockan 15.30. Det andra tänkbara alternativet är flyget som lyfter klockan 16.15 och landar 17.35.

19.00: Matchen i Coop arena mellan Luleå och Linköping börjar.

Ca 21.15: Matchen är färdigspelad.

Ca 22.15: Linköping har chartrat flyg till Luleå och om Jämtin hinner till Luleå och spelar matchen flyger han hem tillsammans med de övriga lagkamraterna.

Ca 23.45: Planet landar i Linköping.

ARTIKELN HANDLAR OM