”Spelarna blir måltavlor”

Hotar att bojkotta den gula hjälmen: ”De vill inte ha den”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
OBEKVÄMOCH FUL Förbundets samarbete med Svenska Spel gör att vissa spelare, bland annat Frölundas Tomi Kallio tvingats använda gula hjälmar. Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Elitseriespelarna reagerar mot att de tvingas ha gul hjälm i ett speljippo.

Nu backar spelarfacket upp spelarna som vill bojkotta hjälmen.

– Målskyttar vill inte vara måltavlor på isen. Det blir de med en gul hjälm på sig, säger Joakim Eriksson, spelare i Linköping och aktiv i spelarfacket Sico.

Till den här säsongen har Svenska Spel startat en ny spelform som kallas för Head to Head. Två spelare, iförda Svenska Spels gula hjälmar, möts på isen. Den av de två spelarna som gör flest mål, tacklar mest eller drar på sig flest utvisningar vinner.

Hockeyligan har genom samarbetet med Svenska Spel fått extra intäkter.

Nu har spelarfacket Sico reagerat och agerat.

De har haft ett telefonmöte med samtliga klubbar där den gula hjälmen stod högst upp på dagordningen.

”Står bakom spelarna”

– Många spelare vill inte ha den gula hjälmen. Vi i Sico kommer inte uppmana till en bojkott, men väljer spelaren att inte ha hjälmen står Sico bakom spelarens beslut, säger Joakim Eriksson, Sico-ombud och spelare i Linköping.

Det finns flera anledningar till att spelarna har en kall inställning till den gula hjälmen.

Spelarna vill inte synas eller sticka ut på isen, vilket blir effekten med en gul hjälm på huvudet. Speciellt målskyttar vill absolut inte vara måltavlor på isen.

Det finns även spelare som helt enkelt tycker hjälmen är ful och att den inte är skön.

– Sedan har vi spelare inte fått någon som helst information om den gula hjälmen eller varför några spelare ska ha den. Hockeyligan måste ha bättre kommunikation med spelarna. Vi är inte ute efter att förstöra, men vi spelare borde fått vetskap om de gula hjälmarna, säger Sanny Lindström, lagkapten i Färjestad och Sico-ombud.

”Positiv respons”

Hockeyligans marknadschef Ulf Rönnmark är oförstående inför spelarnas reaktion:

– I maj 2009 bestämde samtliga klubbar tillsammans med Hockeyligan att vi skulle genomföra satsningen med ”gula hjälmar”. Nu har elitserien spelat en omgång med dessa hjälmar och all respons som har nått oss från detta projekt har varit positiv. Förhoppningsvis kommer även Sico och den del av dess medlemmar som är negativt inställd till detta att ändra sin inställning.

FAKTA

Det här är Head to Head

I spelformen Powerplay ska man spela på slutresultat, 1x2, samt Head to Head där två utvalda spelare, iförda gula hjälmar, tävlar om vem som gör flest antal mål.

I morgon tävlar Per-Åge Skröder, Modo, mot Andreas Engqvist, Djurgården. Eric Beaudoin, Rögle mot Cam Abbott, Luleå. Niklas Anger, Timrå, mot Linus Klasen, Södertälje.