Målvakter i centrum när Luleå vann

HOCKEY

Två målvakter i högform bjöd på lysande hockeyunderhållning när Luleå besegrade Frölunda med 2–1 på lördagseftermiddagen.

Allra vassast var Luleås Anders Nilsson, som med en fantomräddning i andra perioden gav 5 543 åskådare ett minne för livet.

– Skön räddning, sade 19-åringen efteråt.

– Fantastisk räddning, makalös, sade Roger Rönnberg, Luleås tränare.

– Den var bra, sade Ulf Dahlén, Frölundas tränare.

Närmast sanningen var Luleåtränaren.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
storspelade Luleås målvakt Anders Nilsson.

Efter en tillknäppt första halva av matchen kunde Luleå ta ledningen i numerärt överläge genom Emil Lundberg.

Knappt en minut senare fick Frölunda ett två mot ett-läge när Tomi Kallio och Mathis Olimb fick ner pucken djupt i Luleås zon.

Kallio fintade skott, men passade till Olimb som direktsköt mot en stor lucka till vänster om Anders Nilsson, som gått ned på knä.

Skottet var hårt och distinkt. Men kvitteringen uteblev, till norrmannens stora förvåning, och publikens lika stora förtjusning.

Tog 36 skott

– När Kallio skottfintade gick jag ner för att göra en panikräddning, men sedan fick jag slänga mig åt vänster och hade tur att få den i plocken, säger Anders Nilsson.

Tur har den som förtjänar det, och det gällde Anders Nilsson. Under hela matchen tog han 36 av 37 skott. Många räddningar var matchavgörande.

– Roligt att han får göra såna räddningar på hemmaplan inför vår fantastiska publik. Anders utstrålar pondus och säkerhet, och det lugnet sprider sig till hela laget, säger Roger Rönnberg.

Anders Nilsson, 196 centimeter lång, med Luleå som moderklubb har målvaktsspelet i blodet. Pappa heter Peder Nilsson, och stod i Djurgårdens mål fem säsonger i slutet på 1970- och början av 1980-talet.

Johan Holmqvist i Frölundakassen stod inte långt efter Anders Nilsson när det gällde spektakulära räddningar.

– Han var duktig och höll nere siffrorna för dem, säger Anders Nilsson.

Tung bortasvit

"Honken" släppte bara in ett mål i matchen. Luleås andra mål gjordes i tom kasse i slutet när Frölunda satsade allt på att få en kvittering.

Göteborgarna, och Mathis Olimb, fick ett tröstmål när sju sekunder återstod av matchen, när Luleå mentalt börjat lämna isen.

Genom segern tog Luleå sin första trepoängare efter fyra matcher i rad utan seger. För Frölunda fortsätter den usla bortasviten. Laget har nu sju bortamatcher utan seger.

Ulf Dahlén har inget svar på varför bortaspelet inte fungerar lika bra som hemma, där laget har sex segrar i rad.

– Vi har mött bra motståndare, och det har varit oerhört jämnt i många matcher. Vi får se till att göra allt lite bättre, så kommer nog segrarna också, säger Frölundatränaren.

FAKTA

Luleå–Frölunda 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

Andra perioden: 1–0 (10.27) Emil Lundberg (Jonathan Hedström, Johan Fransson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–0 (18.43) Mats Lavander mål i tom kasse, 2–1 (19.53) Mathis Olimb.

Skott: 33–37 (8–12, 17–16, 8–9).

Utv, Luleå: 6x2. Frölunda: 6x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 5 543.

TT