Veteranen bakom Frölundas storseger

Hattrick av Niklas Andersson mot Södertälje

HOCKEY

Han har varit iskall och ifrågasatt.

I kväll – när Frölunda skrek efter en seger – var veteranen Niklas Andersson, 38, glödhet och svarade för ett hattrick när Södertälje krossades med 6–1.

– Krigar man så brukar det lossna till slut, säger han.

Topptippade Frölunda kom till mötet hemma mot Södertälje med fyra raka matcher utan seger i bagaget. Niklas Andersson, en av elitseriens mest rutinerade spelare, hade en tung säsongsstart bakom sig med bara sju poäng (4+3) på 25 matcher.

Men när det äntligen lossnade, så lossnade det rejält.

Redan efter 1.48 satte Andersson 1–0 då hans fösare styrdes på SSK-backen Ryan Glenn och ställde målvakten Pontus Sjögren. 11.12 in på andra perioden gick Andersson runt kassen och snirklade in 3–1 mellan benen på Sjögren.

Ödmjuk matchvinnare

Och efter 16.56 avrundade han uppvisningen genom att snärta in 4–1 med ett rappt handledsskott.

– Det är viktigare att vinna matchen än att jag gör tre mål, sa Andersson ödmjukt när han intervjuades av ppv i den andra periodpausen.

Då hade Martin Röymark strax innan punkterat matchen med sitt 5–1-mål, något som fick SSK-målvakten Pontus Sjögren att kapitulera.

”Pissdåligt”

Ersättaren Björn Bjurling fick en tung start när Joel Lundqvist satte 6–1 redan efter 2.12 i tredje perioden och Per Hallin summerade Södertäljes insats på ett bra sätt:

– Pissdåligt.

För Frölundas del blev tränaren Ulf Dahléns timeout 6.56 in på andra perioden viktig.

– Vi började matchen ganska bra, men sedan såg det inte lika bra ut. Vid timeouten pratade vi om att vara mer rejäla, framför allt i försvarszonen där vi hade lite så kallat trygghetsavstånd, vilket innebär att man är en bit ifrån, säger Niklas Andersson.

Ulf Dahlen om Niklas Andersson:

– Niklas är på gång och han har skapat mycket chanser. Och för en målskytt som skapar chanser så kommer målen och det är jättekul för Niklas att det lossnade lite i kväll.