Linköping bröt tung bortasvit

Supertjeckerna bakom segern – igen.

HOCKEY

Linköpings artisttjecker fortsätter leverera. Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac gjorde varsitt mål när Luleå besegrades med 3–2 på torsdagskvällen.

– De var bra redan förra säsongen, men helt klart har de varit riktigt giftiga i varenda match den säsongen, säger Magnus Hävelid, assisterande tränare i Linköping.

Foto: Scanpix

– Det finns säkert flera förklaringar till det. En kan vara att de vant sig vid elitserien, och vet vilken nivå det är på lagen, säger Hävelid.

Tjeckerna har spelat 15 matcher den här säsongen, och Jan Hlavac har redan hunnit göra 16 mål, mest i elitserien. Jaroslav Hlinka har gjort fem mål, och 20 assistpoäng.

Hlinka gjorde på egen hand Linköpings tredje mål i slutrundan vid ställningen 1–2 när Luleå tryckte på att för att få en kvittering.

Riktig delikatess

Tjecken snodde pucken i egen zon, gick genom mittzonen förbi flera Luleåspelare, tryckte sig sedan förbi backen Johan Ejdepalm och sprätte pucken i mål. Målet var en riktig delikatess som publiken motvilligt tvingades beundra.

Genom segern klättrade Linköping en placering i tabellen, och ligger nu trea.

– Det jag kommer att komma ihåg från den här matchen är att vi tog tre poäng. Vi har ju haft det ganska tufft på bortaplan länge, säger Magnus Hävelid.

Östgötarna kom till Luleå med fem bortamatcher i rad utan seger.

Luleå fick en drömöppning på matchen med mål redan efter 13 sekunder, genom Karl Fabricius.

I mitten fick norrbottningarna chans att öka på ledningen genom en straff, när Mikael Håkansson hakat Fabricius som var fri framför Fredrik Norrena i Linköpingskassen.

Halvtam straff

Men Pär Arlbrandt lade en halvtam straff som Norrena lätt räddade.

– Det var psykologiskt viktigt för oss att Fredrik tog den, säger Magnus Hävelid.

I slutet av första perioden kvitterade Mikael Håkansson för Linköping i numerärt överläge.

Jan Hlavac mål, 1–2, gjordes efter att Luleåspelaren Thomas Raffl fallit i egen zon, efter en misstänkt tripping, som dock inte ledde till någon utvisning.

– När jag såg reprisen på jumbotronen såg det helt klart ut som tripping, säger Magnus Hävelid.

Luleå fick ett sent reduceringsmål genom Emil Lundberg när laget tagit ut målvakten på slutet.