Tomas Ros: Dahlén kommer att avgå när han inte orkar mer

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Ulf Dahlén – förste man till rakning?
HOCKEY

Det finns inget värre än att få sparken från sitt jobb.

Men för en eller två elitserietränare blir mardrömmen en verklighet kommande tiden.

Tala om att leva under press och riskera att få världens sämsta julklapp.

Jag tror att Ulf Dahlén och Niklas Czarnecki inte leder Frölunda och Brynäs i slutet av elitserien.

Elitserien den här säsongen är unik.

Den är jämn och oviss där alla lag kan slå alla. Lägg därtill att bottenlagen Modo och Timrå brutit trenden.

Men Sportbladets statistik är grym och hård.

I december och januari sparkas tränare.

Så är det bara.

Givetvis beror det på klubbarnas rädsla för att åka ned till allsvenskan. Det är ett stort, megastort, fiasko att åka ur elitserien. Det är ett lika stort ekonomiskt fiasko att inte få tillhöra elitserien. Den här säsongen får elitserieklubbarna 16 miljoner kronor i central sponsring via Hockeyligan. Nästa säsong är den summan rekordstor, 24 miljoner kronor, på grund av det nya tv-avtalet. Lägg därtill minskade biljettintäkter och avhopp från lokala sponsorer så kostar degraderingen runt 40 miljoner kronor för elitserieklubbarna.

Markström – en negativ reaktion

Jag tror att lag som Frölunda och Brynäs inte kommer igång fram till juluppehållet eller under januari. Baserar det på skador och att spelet helt enkelt inte fungerar. I Brynäs fall är supermålvakten Jacob Markström borta i två veckor på JVM och när han kommer hem finns en risk för en negativ reaktion som kan bli oerhört arbetsam för Brynäs. Frölunda har inte spelat bra på länge. Trots intressanta värvningar får inte Ulf Dahlén ihop laget och en bra match blandas med två dåliga.

Jag vet att Frölunda inte kommer att sparka Dahlén. Men jag tror att Dahlén själv kommer avgå för att han känner att han inte orkar mer.

Brynäs kan ersätta Czarnecki

Brynäs kontrakt med Niklas Czarnecki går ut i vår och fortsätter lagets kräftgång finns ingen utväg. Då byter man tränare. Så har elitverksamheten fungerat sedan 20 år tillbaka. I Brynäs fall finns det också tränarkompetens i egna klubben och det är relativt enkelt att utan stora ekonomiska medel få in en ny röst i omklädningsrummet.

Sedan finns det en historik i både Frölunda och Brynäs att byta tränare. Brynäs har arbetsbefriat tre tränare sedan 2002. Och Frölundas svarta lista innehåller två sparkade tränare senaste fyra åren.

Undrar hur Miloslav Horava mår just nu, eller hur mycket han tackar sin lyckliga stjärna Peter Forsbergs och Markus Näslunds comeback?

Milo har inte blivit en bättre tränare och han kan inte ta på sig Modos förvandling.

Det handlar bara om att två världsspelare har så stort hjärta för sin moderklubb.

ARTIKELN HANDLAR OM