Ros: Mindre fysiskt spel – nu närmar ishockeyn sig innebandyn

HOCKEY

Utvisningarna minskar i elitserien.

Ett sundhetstecken, på ett sätt.

Men även ett bevis på att elitserien blivit tråkigare.

Spelarna vågar inte spela tufft

eller på gränsen. Det gör produkten ishockey sämre.

Tomas Klings och Sportbladets statistik är fascinerande.

Kontentan är att utvisningarna blir färre i elitserien och totalt har utvisningsmängden sjunkit med 30 procent.

Otroligt stor minskning.

Tittar man närmare och noggrannare på siffrorna så är det en liten nedgång för de spelförstörande momenten hakning, fasthållning och tripping. Troligtvis handlar det om att spelarna lärt sig vad man får göra och inte göra på isen och att nolltoleransen för spelförstörande moment gett effekt. Det är bara bra och det ger lirare som Tony Mårtensson och Johan Davidsson möjlighet att briljera på isen.

Jag minns med skräck hur det såg ut på 80-talet när stjärnorna och lirarna inte kom någon vart på grund av att motståndarna, med enkelhet, kunde hålla fast, haka eller förstöra för lirarna.

Men statistiken säger en sak som jag befarat. Som jag blir lite rädd för och som jag inte tycker om.

En blöt filt över elitserien

Spelarna vågar inte tacklas längre. Jag baserar det på att matchstraffen nästan halverats. Visst kan man knuffas lite vid sargen och puffa på motståndarna. Men rädslan för att bli avstängd och få penningböter har lagt en blöt filt över elitserien.

Visst kan man påstå att spelarna lärt sig att tackla schyst och hårt, men så är det ju inte. Jag såg Rögle–HV71 i lördags och inte ens Mikael Gath eller Martin Thörnberg satsade 100 procent i närkamperna.

Thörnberg säger det rakt ut att rädslan för böter och avstängning gör att spelarna håller i handbromsen. En tuff tackling på en motståndare med dåligt spelsinne kan kosta en Thailand-resa.

Men vilken effekt får den blöta filten? Självklart att ishockeyn närmar sig innebandyn vad gäller fysiskt spel.

Vi har en bra elitserie, ingen snack om saken. Det finns lirare i Linus Klasen och Mattias Tedenby. Det finns klassiska målskyttar i Jukka Voutilainen och Jan Hlavac. Vi har affischnamn i Stefan Liv och Per-Johan Axelsson och givetvis Peter Forsberg och Markus Näslund.

Men vi saknar tufft spel. Tyvärr.

Ta upp frågan på onsdag

Klubbdirektörerna har telefonmöte på onsdag. De ska prata om hur elitserien kan bli bättre och sätta ihop en lista över förbättringar som ska göras till nästa säsong. Bland annat ska straffar troligtvis införas igen efter förlängningen. Likaså finns det en idé att utöka anfallszonerna så att det blir mer utrymme för anfallande forwards.

Jättebra.

Men jag hoppas också att Pea Israelsson eller Hans Göran Karlsson eller någon annan klubbdirektör tar upp frågan vad som hände med det fysiska spelet.

Säsongen 06/07 var det 24 domare i elitserien. Den här säsongen har 13 domare varit i hetluften i elitserien. Elva domare har alltså försvunnit. Jag tror att vi har ett gigantiskt problem i nyrekryteringen av domare. Det är inte bra och det är ett lika stort hot mot elitserien som spelarnas rädsla att tvingas ge bort en Patong-resa för att bjuda publiken på en monstertackling.