Var inte rädda – detta är framtiden

Ros: Välkommen till hockeyframtiden

Foto: Peter Wixtröm
Håkan Loobs utredning mottogs positivt.
HOCKEY

Gott nytt år.

Och välkommen till hockeyframtiden.

2010 blir sista året med elitserien och vi får snart skaka hand med den nya europaligan.

Något som jag inte har något alls emot.

Redan i juni 2008 skrev jag för första gången om vad som planerades i svensk ishockey. Under namnet Nordic Trophy planerade ett fåtal klubbar en kupp med målsättningen att bryta sig ur Ishockeyförbundet och starta en ny liga.

Nu är vi snart där.

Kalla det för Hockeyunion Europe, EHL, Nordiska Ligan eller vad man vill. Snart har vi en ny självständig europaliga som dikterar villkoren. Ligan kan ta upp kampen mot fotbollen, skapa mer intäkter till ishockeyn, vilket ger bättre spelare och bättre matcher vilket leder till en bättre produkt.

Loob lyckades

Under hösten var jag länge

fundersam över om Håkan Loob-utredningen skulle lyckas. Det tog för lång tid och klubbarna verkade vara splittrade och en del ordförande lade mer energi på att lobba för ordkrig och skapa schism i leden. Nu blev det inte så. I stället togs Loobs utredning och gigantiska genomgång, främst en marknadsanalys, emot med applåder och många höjda ögonbryn av klubbledare i söder och i norr.

Shit, woj woj – det här var ju bra.

Samtliga klubbar i elitserien tycker nu, eller förstår nu, att svensk ishockey kan starta något stort, ett mini-NHL i Europa. Det bäddar för att Nordic Trophy-lagens kupp är på väg att fungera fullt ut.

Jag får ofta frågan varför jag är för en ny internationell hockeyliga och varför jag trånar efter matcher som Djurgården–Neftchimik eller Brynäs–Storhamar. Tala om ytterligheter, för övrigt. Jag minns en torsdagsmatch i Axa Sport Center där fyra eller fem NHL-scouter stod i en ring runt mig och nästan skrek i mina öron att KHL kommer att gå i konkurs och att europaligor inte kan fungera.

Allt handlar om rädsla.

Man vet vad man har.

Och är orolig för förändringar.

Så fungerar människan.

Det ger mer pengar

Tänk om Aftonbladet inte valt att satsa på internet för tio år sedan eller om Ikea struntat i att bygga varuhus utomlands.

Hemska tanke.

Europeiska stora företag som Bauhaus, Siemens, Gazprom, Shell eller Volkswagen kan bli partners med den nya ligan och jag lovar att det ger mer pengar än vad Siba och crosschecken ger till svensk hockey.

Man ska också komma ihåg att 60 procent av matcherna ska spelas mot svenska lag. Toppmatcherna HV71–Färjestad, Djurgården–Frölunda med mera kommer alltså dominera. Sedan kanske man byter ut matcher mot Rögle och Brynäs till matcher mot Dynamo Moskva och Eisbären Berlin. Det är inte mig emot.

Ring in det nya och ring ut det gamla.

Ring ut vad dödsdömt räknar sina dagar, ring in ett ädlare, ett högre liv med bättre syften.

Fraser som är mycket passande i dag.