”Det var så patetiskt”

Waltin om Bengt-Åkes uttryck schakalhockey

HOCKEY

Hardy Nilssons och Mats Waltins Djurgården döpte sitt spelsätt till torpedhockey.

Då svarade Färjestads Bengt-Åke Gustafsson med – schakalhockey.

Något som Mats Waltin skrattar åt i dag.

– Det var så patetiskt, säger Waltin.

Mats Waltin och Bengt-Åke Gustafsson.

När Djurgården vann SM-guld 2001 gjorde man det med ett spelsätt som man valde att kalla för torpedhockey. Det byggde på ett 1-2-2-spel, där man längst fram hade två spelare som agerade så kallade torpeder, bakom dem fanns två ”halvbackar” och längst bak en libero.

Big Ice hockey

När Hardy Nilsson tog över som förbundskapten tog han med sig systemet, men kallade det för Big Ice hockey.

Plötsligt blev det en trend att sätta namn på sitt spelsätt och förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson, som då tränade Färjestad, kallade sitt lags spelsätt för schakalhockey.

– Tidigare har forwards backat hem mot blålinjen, men nu vill vi flytta fram spelet tio meter, ned mot tekningscirklarna. Allt för att sätta press, stressa backarna, och snabbt vinna tillbaka pucken. Det ska bli jobbigt att möta Färjestad. Vi ska käka upp motståndarnas backar, sa Gustafsson om spelsättet som gav guld direkt säsongen 2001/02.

Skrattar åt namnet

Men Mats Waltin – som nästa säsong tränar Västerås i allsvenskan – kan i dag bara skratta åt namnet.

– Det var så patetiskt och pinsamt, mer för hockeyns skull än för Bengt-Åkes skull. Helt plötsligt skulle det komma en massa roliga uttryck på olika typer av spel. Vi sa torpeder mest för att spelarna skulle förstå och acceptera rollerna. Vi tog bort två backar, då fanns det ju en anledning att hitta på titlar hit och dit. Men sedan... Schakalhockey... Det var ju bara suck och stånk och stön. Jag tyckte att det var så fånigt.

Vad ska man kalla det spelsätt Djurgården har i dag?

– Man ska stryka alla uttryck. Vi hittade på ett roligt uttryck i inledningen och sedan formades det om under Hardys Tre Kronor-tid. Man ska nog bara se det som ett försök till en enkel och offensiv ishockey med mycket fart och puckinnehav. Men att sätta etikett på något i dag känns rostigt.