”Psykkriget”

Därför tänker HV 71 och Djurgården annorlunda

HOCKEY

HV71 har sedan länge en egen psykolog som hjälper laget.

Men Djurgården vägrar ta hjälp av mentala rådgivare.

– Jag tror att psykologer passar bättre i individuella idrotter, som golf, säger tränaren Hardy Nilsson.

Det mentala spelet blir allt viktigare inom idrotten. Fråga bara blivande förbundskaptenen Pär Mårts, som när han tog över HV71 2003 plockade in psykologen Pär Pettersson i laget.

– Jag tycker att det hör hemma i all idrott eftersom tanken styr vår handling. Lär man sig inte att ta hand om tanken styr man inte sitt handlande heller. Vi äter, tränar och är taktiskt skolade, då ska vi också träna på att vårda vår tanke, säger Mårts.

”Skrattade i början”

Med Pär Pettersson i laget har HV71 vunnit två SM-guld och är nu på väg att vinna sitt tredje. Stjärnan Johan Davidsson pratar med Pettersson regelbundet och kan intyga att psykologen betytt mycket för HV:s framgångar.

– I början skrattade vi åt psykologhjälp och hade en fientlig inställning. Men tiden gick, Pär kom in i gänget och nu är han en självklarhet. Han är alltid ett stöd för oss och väldigt duktig på det han gör, säger Davidsson.

– Många har fått sig en tankeställare. Jag har lärt mig mycket av Pär, både om mig själv och om hur en grupp fungerar. Och man behöver någon att vända sig till när det går tungt. Han har fått mig att släppa på kraven. Alla borde ha tillgång till vad en sån som Pär har att bidra med.

I Djurgården har det dock aldrig funnits några planer på att ta in en psykolog:

– Nej, vi har två heltidsanställda materialförvaltare, då behövs inga psykologer, säger assisterande tränaren Tomas Montén.

”Löser det internt”

– Vi har en jävla massa psykologer i laget. Ingen utbildad dock, så det är svartjobbare. Nädå, jag tror att psykologer passar bättre i individuella idrotter, som golf. Vi har aldrig funderat på att plocka in en psykolog, säger huvudtränaren Hardy Nilsson.

– Vi har ansett att det inte finns ett behov av det. Vi försöker i stället att ha högt i tak, säger veteranen Nichlas Falk.

– Vi är en bunt hobbypsykologer så är det något löser vi det inom gruppen. Man vågar inte vara nere för då får man skäll av grabbarna. Det funkar bra för oss ändå, vi har aldrig ens funderat på en psykolog. Det har rullat på och vi har inte haft så långa dippar, säger Christian ”Fimpen” Eklund.

Hur gör du om du är nere i en svacka?

– Det är bara att gnugga på. Det är många i laget som kan skälla, så man vågar inte vara nere så mycket för då får man skäll av grabbarna. Som sagt; vi löser det internt.

FAKTA

Staben kring lagen:

Djurgården:

Head coach: Hardy Nilsson.

Assisterande tränare: Mikael Johansson, Tomas Montén.

Målvaktstränare: Jonas Forsberg.

Materialförvaltare: Johan Kellerstam, Johan Engdahl.

Naprapat: Christian Schumacher.

Fystränare: Patrick Högberg.

Läkare: Bengt Gustavsson.

Tandläkare: Lars-Erik Lindgren.

HV71:

Tränare: Janne Karlsson.

Assisterande tränare: Thomas Ljungbergh, Fredrik Olausson.

Målvaktstränare: Thomas Högberg.

Materialförvaltare: Peter Damberg, Dennis Oldén.

Sjukgymnast: Andreas Frostenmark.

Läkare: Lars-Göran Hassel.

Fystränare: Jino Eriksson, Magnus Carlsson.

Psykologisk tränare: Pär Pettersson.