HV:s psykolog dömer ut Difs resonemang

”Lika viktig del som teknik, taktik, träning”

HOCKEY

HV71:s psykolog Pär Pettersson skakar på huvudet när han får höra Djurgårdens negativa syn på mental rådgivning.

– Det är precis det här som är grundbulten i det felaktiga synsättet, säger han.

Pär Petterson har sedan 2003 varit Pär Mårts följeslagare, först i HV71, sedan i Juniorkronorna och när Mårts tillträder som förbundskapten den 1 juni blir Pettersson en del av Tre Kronor.

Pär Mårts och Pär Petterssons samarbete sträcker sig sju år tillbaka i tiden.

– Pelle jobbade på Ica på den tiden och jag utbildade chefer på Ica, vilket jag gör fortfarande. Pelle var en av kursledarna när jag höll en heldagsutbildning och efteråt kom han fram och sa att jag hade gett honom en massa svar på frågor han haft. Någon månad senare träffades vi igen och då hade han skrivit på för HV71 och frågade om jag ville hänga med, säger Pettersson, som varit kvar i HV sedan dess.

”Borde vara en självklarhet”

Pettersson menar att det finns en djupt rotad tradition inomishockeyn att man inte behöver hjälp av psykologer.

– Lagidrotten är eftersatt inom psykologin. I en individuell idrott som golf har alla en mental rådgivare, men så är det inte i lagidrott, säger han.

Och när Djurgårdens spelare pratar om att man löser problemen internt säger Pettersson:

– Det här handlar inte om tillfälliga dippar och tappad form. Det handlar om vardagsnära kalibrering av varje dags prestation. Jag finns inte till för besvärligheter utan för att skapa ytterligare möjligheter. Jag finns där som en vän som spelarna kan vända sig till, när som helst. Det handlar om att lyfta fram bärande idéer för att man ska lyckas.

– Det borde vara en självklarhet i alla klubbar att ha en psykolog. Psykologin är en lika viktig del som teknik, taktik, träning och så vidare. Tankens kraft är tung.