Dygnet som avgör allt

Två matcher på 24 timmar – Sportbladet kartlägger finalisternas uppladdning

Foto: Bildbyrån
HV71:s Johan Davidsson och Djurgårdens Nichlas Falk.
HOCKEY

Två matcher inom ett dygn.

24 timmar som kan avgöra hela SM-finalen.

Sportbladet har kartlagt hur de bägge lagen gör för att orka med det tuffa matchprogrammet.

Proteinpulver, kolhydrater, mineraler, sportdryck, resorb, frukt, samt massor av mat och vatten.

Med två matcher inom 24 timmar förbrukar spelarna massor av energi – och de bägge lagen har förberett allt in i minsta detalj.

Normalt har spelarna åtminstone en vilodag mellan matcherna, men när det nu är dags för finalmatch 4 och 5 finns minimalt med tid för återhämtning.

”Riktigt tufft”

– Skulle det vara under en vanlig försäsong hade två matcher på två dagar inte varit något problem. Men nu är det slutspel med många matcher på kort tid och då är det riktigt tufft att inte ha någon vilodag, säger Djurgårdens naprapat Christian Schumacher.

Han fortsätter:

– Orkar rent fysiskt gör spelarna, men det gäller även att ha speed i benen och att mentalt vara på plats.

Matchar som vanligt

När det gäller matchningen av laget kommer inte HV-tränaren Jan Karlsson ta någon hänsyn till att det är ny match redan kvällen efter. I måndags gick Karlsson ner på tre femmor redan efter två perioder, och han tvekar inte att göra det igen om det skulle behövas.

– Det beror naturligtvis på hur matchbilden ser ut, men allt handlar om att vinna på onsdag. Jag kan inte matcha laget efter att vi ska vara så bra som möjligt på torsdag. Det gäller att leva i verkligheten, säger Karlsson.

”Håller inte igen”

Djurgårdscentern Jacob Josefson tänker inte heller längre fram än matchen i dag.

– Det går inte att hålla igen på något sätt, allt fokus ligger på insatsen i onsdagsmatchen. Jag tänker ingenting på den andra matchen, säger Josefson.

FAKTA

HV71:S DYGN:

Onsdag 19.30

Matchstart final 4.

Onsdag 21.45

Matchen är slut (om det inte blir förlängning).

Onsdag 22.00

Spelarna tränar ner på egen hand för att få ur slaggprodukter ur kroppen. Några cyklar och stretchar, andra väljer att jogga eller promenera och så finns det några som nöjer sig med massage. Spelarna dricker både vatten och sportdryck under matchen, efteråt fyller de på med minst en liter vatten.

Onsdag 22.30

Hela laget äter matlåda i omklädningsrummet. Spelarna får en varsin folieform med spagetti och köttfärssås, tillagad i arenans restaurang. Vatten och mineralvatten dricks mest. Det finns också tillgång till bananer och tillskott av kolhydrater, proteiner samt olika energidrinkar.

Onsdag 23.00

Lämnar arenan och åker hem för att så snabbt som möjligt försöka somna.

Torsdag 10.30-11.00

Spelarna samlas för att förebereda sig inför kvällens match. De flesta äter frukost hemma, men det finns även tillgång till frukost i omklädningsrummet. De spelare som vill ha behandling eller massage får det av sjukgymnasten Andreas Frostemark. Normalt är det tre–sex spelare som får behandling.

Torsdag 12.00-12.30

Obligatorisk matchvärmning på is. Före det har tränaren Janne Karlsson haft en tio minuter lång genomgång med varje femma. Där summeras gårdagens match men även saker som behöver vässas till och förbättras inför kvällen.

Torsdag 13.00

Lunch i restaurangen i Kinnarps Arena. Alltid pasta som bas, spagetti carbonara eller pasta med kycklingfärsbiffar är två favoriter bland HV-spelarna. De spelare som vill kan även ta med sig en pastalåda hem och äta som mellanmål innan de åker till samlingen.

Torsdag 14.00-17.00

Egen uppladdning i hemmet för spelarna. Majoriteten sover en stund, andra tar en promenad eller umgås med familjen. De flesta äter någon form av mellanmål vid 16–17-tiden.

Torsdag 17.30

Återsamling och förberedelser inför kvällens match. I omklädningsrummet finns nyponsoppa, fil, yoghurt och smörgås med diverse pålägg för de spelare som inte har ätit mellanmål eller som vill fylla på en gång till. Tränare Karlsson har ingen taktisk genomgång i samband med samlingen, allt sådant är avklarat i samband med förmiddagsvärmningen.

Torsdag 19.30

Matchstart final 5.

DJURGÅRDENS DYGN:

Onsdag 19.30

Matchstart Final 4.

Onsdag 21.45

Matchen är slut (om det inte blir förlängning).

Onsdag 22.00

Alla spelare ska dricka två muggar med en måltidsdrink som naprapaten Christian Schumacher blandat i ordning. Shaken består av färsk frukt mixat med kolhydrat- och proteinpulver. Drinken kompletteras med vatten och vissa lägger även i en brus­tablett resorb för att binda vätskan. Spelarna tränar sedan ner på egen hand för att få ur slaggprodukterna ur kroppen. Några cyklar och stretchar, andra väljer att jogga eller promenera och så finns det några som nöjer sig med massage och lätt stretching.

Onsdag 22.30

Direkt efter dusch och påklädning tar sig spelarna tillbaka till hotellet. Där äter laget gemensam middag i restaurangen. Materialförvaltaren Johan Kellerstam ansvarar för matbokningen. På menyn står örtöverbakad fläskfilé med rostade rotfrukter och potatis. Läsk är tabu, i stället dricker spelarna vatten, mineralvatten eller måltidsdryck som exempelvis lingondricka.

Onsdag 23.30

Spelarna går upp på sina respektive hotellrum och försöker somna.

Torsdag 08.00-09.30

Frukostbuffé på hotellet, spelarna väljer själva vilken tid de vill äta och vad de vill äta.

Torsdag 10.00-12.00

Fri tid som spelarna får disponera hur de vill. Många lägger sig och vilar en stund.

Torsdag 12.00

Samling och förberedelser inför isvärmningen. En del spelare får behandling, andra värmer upp på egen hand. Även en kort taktisk genomgång. Precis som efter matchen får spelarna en shake bestående av frukt, kolhydrater och proteiner.

Torsdag 13.00-13.30

Isvärmning, inte bestämt om den kommer att vara obligatorisk eller frivillig.

Torsdag 13.30-14.00

Stretching, ombyte och duschning. Även här kan de som vill få massage eller annan behandling.

Torsdag 14.15

Lunch på hotellet. Spelarna får den här gången välja mellan spagetti carbonara eller lax.

Torsdag 15.00-17.00

Egen uppladdning på hotellet. De flesta sover eller vilar en stund. Några väljer promenad eller att titta på tv eller surfa på internet.

Torsdag 17.00

Mellanmål i omklädningsrummet. Hemmalaget (HV 71) ansvarar för att det finns fil, müssli, smörgåsar och pålägg i omklädningsrummet.

Torsdag 17.30

Samling inför match. Spelarna förbereder sig på egen hand genom cykling, jogging, promenad eller genom att bara ta det lugnt.

Torsdag 19.30

Matchstart final 5.

ARTIKELN HANDLAR OM